Ситуація в Придністров'ї: чи дозволить Україна вивести РФ війська через свою територію

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар обговорив з держсекретарем МЗС Молдови Думітру Соколаном ситуацію у Придністров'ї та питання виведення російських військ. Експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич сказав у коментарі «Слово і діло», що рішення з приводу виведення російських військових з окупованої частини Молдови в найближчій перспективі ухвалювати не будуть тому, що це питання повинні узгодити всі сторони переговорного формату «5+2».

«Вивід російських військ із Молдови можливий тільки, якщо буде ухвалене рішення у переговорному форматі «5+2». Так, Україна є учасницею цього формату, тому попередні консультації можливі в рамках узгодження позицій, але щодо реальності – тут питання згоди залежить від згоди інших, зокрема, від Російської Федерації»,- сказав Тишкевич.

На думку експерта, двосторонні консультації скоріше стосувалися напрацювання дорожньої карти.

Додон заявив про готовність надати автономію Придністров'ю – відеоПрезидент Молдови Ігор Додон заявив про готовність надати невизнаній Придністров'ю широку автономію.

«Сьогодні ми маємо фактично заморожену ситуацію в Молдові. Україна в цьому питанні має певні можливості тиснути на ситуацію тому, що частина особового складу військ РФ потрапляє на територію Молдови через територію України. Сьогодні, в рамках карантину, сполучення обмежене, але ротації все одно відбуваються. Відповідно, це ще одне чутливе питання, в тому числі, для ситуації в Україні: маючи війну на Донбасі, маючи окупований Крим ще й пропускати військових через свою територію. Я не думаю, що вивід військ з Молдови відбудеться в найближчій перспективі», - додав Тишкевич.

Експерт додав, що ситуація в Молдові стосовно конфлікту у Придністров’ї визначається також і політичними факторами, які навряд чи сприяють тому, щоб відбулися певні зміни через те, що владу в країні контролюють, фактично, проросійські політичні сили.

«Станом на сьогодні ми маємо, що з одного боку відбуваються кроки щодо мирного врегулювання, з іншого – владу в країні контролюють проросійські сили», - сказав він.

Раніше повідомлялося, що президент Молдови має намір обговорити в ООН ситуацію із Придністров'ям.

Також нагадаємо, Сайдік оцінив ймовірність заморожування конфлікту на Донбасі за сценарієм Придністров'я.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: