Сайдік оцінив імовірність замороження конфлікту на Донбасі за сценарієм Придністров'я

Читать на русском
Конфлікт на сході України може бути заморожений за прикладом придністровського на десятиліття, вважає колишній представник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдік.

Конфлікт на сході України може бути заморожений за прикладом придністровського на десятиліття, вважає колишній представник ОБСЄ на переговорах у Мінську Мартін Сайдік.

Про це він сказав в інтерв'ю Коммерсанту, опублікованому в понеділок, 20 січня.

«Не виключаю», - сказав дипломат, відповідаючи на питання, наскільки ймовірно, що конфлікт на Донбасі буде заморожений.

«В якихось аспектах це вже є. Придністров'я користується тим, що вважається частиною Молдови. І всі переваги торгівлі з ЄС поширюються і на Придністров'я. А в нашому конфлікті є люди, які користуються угодою України з ЄС про безвізовий режим. Вони зберегли українські паспорти саме тому. У цьому аспекті вже зараз є певна схожість із Придністров'ям. Люди дуже добре розуміють, де вони більше грошей заробляють - в ЄС чи в Росії», - додав Сайдік.

«Але ні Україні, ні Росії не корисна «придністровізація» Донбасу», - вважає дипломат.

«Тут територія набагато більша і більше населення - вже зараз підтримка цієї території коштує великих грошей. Але колись усе-таки треба буде вкласти туди великі гроші, відновити промисловість, шахти. Чи готова Росія на це?» - зауважив він.

Колишній представник ОБСЄ вважає, що Росія всупереч її заявам є стороною конфлікту на Донбасі, а Мінські угоди повинні виконуватися не послідовно, а пакетно.

Він також підкреслив, що «Мінські угоди - це пакет, і якщо послідовно виконувати їх, то спочатку повинен бути встановлений режим тиші і статися відведення сил і засобів».

За його словами, Київ відмовляється закріплювати особливий статус Донбасу в Конституції України, тому що на інші питання немає відповідей.

«З приводу особливого статусу: згідно з «формулою Штайнмаєра» він набуває чинності на постійній основі після виборів. Якщо ви читаєте Мінські угоди, то там написано, що наступного дня починається процес відновлення контролю над кордоном України. А як це буде? Хто схвалює закон, коли незрозуміло, що буде на наступний день? Це треба в одному пакеті робити», - підкреслив дипломат.

Відзначимо, сьогодні до України прибув глава ОБСЄ на 2020 рік Еді Рама. Завтра він планує відвідати Донбас.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: