Порушення в декларації: суд закрив справу проти Зеленського

Читать на русском
Печерський районний суд Києва схвалив рішення про закриття провадження проти президента України Володимира Зеленського.

Печерський районний суд Києва схвалив рішення про закриття провадження проти президента України Володимира Зеленського. Провадження стосувалося несвоєчасного повідомлення про зміни в майновому стані.

Про це йдеться в постанові суду.

Як пояснили в суді, попри те, що президент є суб'єктом, на якого поширюється дія закону про запобігання корупції, він може скористатися статтею 105 Конституції України - право президента на недоторканність на час виконання повноважень.

Також суд посилається на практику Європейського суду з прав людини, згідно з якою особі, котра притягається до адміністративної відповідальності, висувається «кримінальне обвинувачення», яке має тлумачитися у світлі трьох критеріїв: з урахуванням кваліфікації розгляду з точки зору внутрішньодержавного законодавства, його сутності та характеру, строгості потенційного покарання.

Зеленський тимчасово переїхав до держрезиденції «Конча-Заспа»: реакція соцмережПрезидент Володимир Зеленський продав свій будинок і поки житиме в державній резиденції в Конча-Заспі.

«Тому, з огляду на положення ст. 105 Конституції України... зазначеної вище прецедентної практики ЄСПЛ, суд приходить до висновку, що відносно президента України на час виконання ним повноважень не може бути складений протокол про адміністративне правопорушення... та він не може бути притягнутий до адміністративної відповідальності», - йдеться в тексті постанови.

Нагадаємо, на початку липня Зеленський зізнався в порушенні закону. Глава держави повідомив, що в 2019 році його сім'я отримала гроші в рахунок погашення вартості ОВДП на суму 5,1 млн гривень і придбала облігацій на 5,2 млн гривень, але він вказав цього в декларації.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: