Ситуація на Донбасі: чи очікувати загострення перед Нормандськими переговорами

Читать на русском
Ігар Тишкевичексперт-міжнародник

У Луганській області спостерігачі ОБСЄ під час польоту безпілотника зафіксували озброєння. Крім того, українська сторона занепокоєна можливою ескалацією бойових дій. Водночас у Росії все заперечують. У коментарі «Слово і діло» експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього (UIF) Ігар Тишкевич наголосив, що перед черговими переговорами в Нормандському форматі Росія може вдатися до ескалації бойових дій, щоб отримати від України бажані поступки.

«Загроза ескалації конфлікту реальна. Для Російської Федерації важливо змусити Україну піти на певні поступки щодо Тристоронньої контактної групи, стосовно переселенців, щодо питань чергових обговорень миротворчих сил, щодо питань змін до Конституції України, щодо питань призначення виборів в ОРДЛО. Щодо всіх цих пунктів Росія не отримала бажаного, тому відбувається такий тиск», – підкреслив Тишкевич.

У такому разі, за словами експерта, Росія може вжити заходів, направлених на військове загострення та провокацію напруження у внутрішньополітичній ситуації.

Агресія РФ: які сценарії повинна передбачити УкраїнаНаступ РФ може відбутися на декількох напрямках, і Україна повинна враховувати сценарії. НА цьому акцентував військовий експерт.

«Перед черговими переговорами варто очікувати збільшення кількості обстрілів. Тому, завдання РФ – підтримувати певну кількість постраждалих унаслідок бойових дій на сході України. Реакцію влади на це можна розділити на три компоненти: міжнародна, військова та внутрішня комунікація. Щодо міжнародної і військової – все адекватно, щодо внутрішньої комунікації – зараз Офіс президента перебуває в такому становищі, що б президент не сказав, це не буде сприйматися, тому тут ситуацію навряд чи можна покращити», – пояснив Ігар Тишкевич.

Нагадаємо, раніше голова Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшар Халіт Чевік повідомив, що кількість військової техніки біля лінії зіткнення збільшилася в 5 разів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: