Агресія проти України: чи допоможуть США та Британія приборкати РФ

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Володимир Золотарьовполітолог

Віцепрем'єр – міністр реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що українська влада чекає допомоги Великої Британії та США, підписи лідерів яких стоять під Будапештським меморандумом, який порушила РФ. Політолог-міжнародник Володимир Воля критично оцінив дану заяву та назвав маловірогідним створення нового переговорного майданчику за участі двох країн. Своєю чергою, політолог Володимир Золотарьов зауважив, що з точки зору саме глобального лідерства тільки США не можуть дозволити, щоб РФ просто проковтнула Україну, але й вони не будуть втягуватися в конфлікт офіційно.

Володимир Воля переконаний, що не можна підписантів Будапештського меморандуму змусити зробити щось більше, аніж вони вже зробили щодо війни на Донбасі, щодо анексії Криму.

Співрозмовник вказав, що згідно з текстом меморандуму підписанти повинні розпочати консультації, а їх вони й так проводять вже багато років.

Експерт також не спрогнозував більш жорстких санкцій проти РФ, оскільки потенціал таких заходів уже поступово зменшується.

На його думку, не варто також сподіватися на створення переговорного майданчику щодо Криму, враховуючи, що Росія відмовляється від будь-яких перегорів щодо півострова.

«Як уявляє собі Резніков ситуацію, що США та Велика Британія змусять Росію брати участь у таких переговорах, хоча би просто надіславши своїх представників? Немає таких механізмів», – констатував Воля.

Своєю чергою, Володимир Золотарьов зауважив, що Україна може розраховувати на США, а в умовній Європі у нас дійсно союзник один – Велика Британія. Однак офіційно втягуватися в конфлікт та створювати новий формат для завершення війни на Донбасі ніхто не буде.

Експерт підкреслив, що США та Велика Британія й так надають підтримку Україні.

Рік на посаді президента: топ виконаних і провалених обіцянок ЗеленськогоВолодимир Зеленський вже рік на посаді президента. Слово і діло зібрало топ виконаних і провалених обіцянок глави держави.

«По-перше, США надають озброєння, що неприємно для РФ. По-друге, Америка, звичайно, веде свою стратегію по-іншому, з інших міркувань. І ці міркування полягають у тому, що все-таки світовий порядок має бути, його потрібно підтримувати, і якщо РФ його порушила анексією та окупацією в Україні, то має бути покарана. США в цьому зацікавлені, інакше іх авторитет як світового лідера буде підірваний. Однак, ніхто не піде на те, щоб втягуватися конфлікт в іншій ролі, більшій, ніж є зараз», – прокоментував політолог.

Нагадаємо, Будапештський меморандум був підписаний 5 грудня 1994 року. Згідно з документом Україна отримувала гарантії територіальної цілісності в обмін на відмову від ядерної зброї. Сам меморандум був підписаний лідерами України, США, Росії та Великої Британії.

Зауважимо, за рік президентства глава держави знову запевнив українців у тому, що доб'ється завершення війни на Донбасі до закінчення терміну свого перебування на посаді.

«Слово і діло», оцінило рік президента за тим, як він виконував свої обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: