Агресія РФ: чи збереже ЄС санкції проти Росії на тлі COVID-19

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Влада Німеччини збереже санкційну політику щодо Москви, проте відносинам між Євросоюзом і Росією необхідно «надати нових імпульсів». Політолог Володимир Золотарьов у коментарі «Слово і діло» пояснив, що ЄС збереже санкції проти РФ із політичних міркувань, проте агресію Росії можуть зупинити обмеження з боку США й визнання РФ стороною конфлікту.

«Насправді санкції з боку Європи не такі важкі для Росії. З боку Америки є деякі обмеження, які роблять «боляче». Треба розуміти, що будь-які санкції – це двосторонній процес: не можна накласти санкції на країну, не втративши при цьому нічого. Виграє той, хто сильніший. США, наприклад, набагато сильніші, Росія теж може собі дозволити санкції, а ось Україна не може дозволити собі санкції, тому що втратить від цього більше. У такому разі санкції будуть тривати тому, що Росія не робить ніяких кроків, Крим взагалі винесено за дужки, питання Донбасу заморожено. Це все, з одного боку, є результатом вмілої політики Росії, з іншого – небажанням Заходу заступитися серйозно за Україну, оскільки Україна не є для них якоюсь цінністю», – прокоментував Золотарьов.

Санкції проти РФ: на які поступки Кремлю готовий ЄвросоюзБрюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк передбачає, що Євросоюз у грудні, найімовірніше, продовжить економічні санкції проти Росії, проте ЄС стане більш відкритим до Москви.

Він зауважив, що режим санкцій буде збережений, однак ЄС контролюватиме свої збитки.

«ЄС буде продовжать режим санкцій проти Росії через політичні причини, оскільки РФ занадто порушує правила, які склалися після Другої світової війни, й відкрито руйнує порядок», – пояснив політолог.

«Думаю, що такі заяви свідчать, що позиція Німеччини зберігається, проте цей конфлікт не можна вирішити за допомогою переговорів, тому що рішення конфлікту – в Кремлі й у цього конфлікту один ініціатор... Зараз виникла така ситуація, що Росія перебуває поза конфліктом, є ніби посередником. Якби переговори йшли безпосередньо з Росією, тоді можна було б говорити про можливе рішення. У ситуації, коли Росія не визнає себе стороною конфлікту, то рішення в конфлікту не буде», – підсумував Володимир Золотарьов.

Нагадаємо, на початку березня 2020 року постійні представники країн-членів Євросоюзу узгодили продовження на пів року індивідуальних санкцій проти Росії.

Також Трамп на рік продовжив антиросійські санкції через анексії Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: