Призначення голови НБУ: чи забезпечить нове керівництво незалежність регулятора

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Верховна рада на засіданні в четвер, 16 липня, призначила новим головою Національного банку України Кирила Шевченка. Його кандидатуру підтримали 332 нардепи, проголосувавши за проєкт постанови №3857. Політичний аналітик Дмитро Купира в коментарі «Слово і діло» сказав, що Національний банк як регулятор не повинен керуватися забаганками влади при будь-якому керівництві та повинен запевнити міжнародних партнерів, що незалежність Національного банку буде забезпечена.

«Зараз президент і структура влади, яку ми маємо, намагаються диктувати і призначати керівництво Національного банку, яке буде їм підконтрольним. У результаті ризик незалежності Нацбанку зберігається. Співпраця МВФ з Україною внаслідок цього може змінюватися. Тільки після призначення будуть переговори. Ми побачимо, чи зможе нове керівництво переконати наших міжнародних партнерів, що здатне забезпечити взяту на себе відповідальність. Це вже питання з більшою кількістю невідомих, тому складно сказати. Це залежатиме від того, наскільки новопризначений голова Нацбанку зарекомендує себе перед партнерами», – сказав Купира.

Зеленський завтра представить кандидата на пост глави НБУ – нардепПрезидент Володимир Зеленський в четвер, 16 липня, на засіданні фракції Слуга народу представить кандидата на пост глави НБУ.

Він підкреслив, що оцінити подальший розвиток співпраці із міжнародними партнерами можна буде після остаточного затвердження керівництва регулятора.

«Треба розуміти, що наші партнери зацікавлені в розвитку України, як через те, що вони хочуть гроші, які дають у кредит, так і через геополітичну ситуацію. Усе-таки партнери зацікавлені в сильній країні поряд із Росією, яка не буде створювати додаткові проблеми», – сказав експерт.

Політолог зазначив, що Національний банк повинен забезпечити тривалу фінансову стабільність у державі на противагу одномоментним політичним вигодам.

«Політикам часто конкретної миті потрібна конкретна облікова ставка, конкретний об’єм грошей. Нацбанк не повинен цим займатися та керуватися політичними інтересами. Він повинен нести довгострокову відповідальність, а політики дуже часто готові ігнорувати якісь зобов’язання», – підсумував Дмитро Купира.

Нагадаємо, колишній голова НБУ Яків Смолій подав у відставку 1 липня.

Він заявив, що таке рішення пов'язане із систематичним політичним тиском. 3 липня Верховна рада відправила Смолія у відставку. При цьому в Зеленського заявили, що на Смолія не чинилося політичного тиску.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: