Закон про медіацію: чи потрібен новий механізм вирішення спорів

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Верховна рада схвалила законопроект №3504 про медіацію за основу. Документ визначає, коли можна застосовувати процедуру медіації. У коментарі «Слово і діло» директор із питань наукового розвитку Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк розповів, що запровадження механізму медіації дозволить розвантажити судову систему та розв'язувати конфлікти в інший спосіб.

«Над проблемою розвитку медіації українські вчені працювали вже не один рік, може, десять чи двадцять. Запроваджено нормальні схеми для здійснення медіації, тому вона приживеться. Медіація дуже важлива в контексті розвантаження судів та вирішення конфліктів, зокрема між юридичними особами в інший спосіб», – зауважив Хавронюк.

На його думку, вирішення конфліктів через механізм медіації скорить також час вирішення спорів.

Законотворча діяльність Ради: скільки ініціатив зареєстрували в травніУ Верховній раді в травні зареєстрували 151 законопроект, з них тільки два президентських.

«Залишається і медіація, і система третейських судів. Частково це накладається одне на одне, але в цілому медіація передбачає узгодженість сторін, в якій медіатор не виступає в ролі судді. Він просто зводить сторони і пояснює їм можливості, які в них існують, та що станеться, якщо вони не скористаються цими можливостями добровільно й тоді їм доведеться звертатися до судів, пройти довший шлях», – пояснив Микола Хавронюк.

У підсумку він додав, що послуги медіації пропонуватимуть приватні структури, а держава повинна відсторонитися від цього.

Нагадаємо, У Верховній раді в травні зареєстрували 151 законопроект (для порівняння, у квітні був 141 новий).

Серед внесених законодавчих ініціатив дві належать президенту Володимиру Зеленському, 13 – Кабінету міністрів і 136 – народним депутатам.

«Слово і діло» проаналізувало, хто найактивніше займався законотворчою діяльністю.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: