Черговий обмін полоненими: як Росія використовує гуманітарний фактор під час війни

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Нормандський саміт у Берліні за участю лідерів України, Росії, Німеччини та Франції повинен пройти якомога швидше, можливо, у найближчі місяці. Невдовзі також може відбутися новий обмін полоненими, як повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак. У коментарі «Слово і діло» політолог Олег Саакян зазначив, що проведення обміну залишається єдиною гуманітарною взаємодією між Україною та Росією й дозволяє РФ вимагати поступки, маніпулюючи цим питанням.

«Утримувані особи та заручники з Росії – це, як обмінна валюта. Відповідно, до завершення війни весь час цей фактор буде використовуватися. У результаті цього просуваються з боку Російської Федерації якісь забаганки, поступки тощо. Тому, на жаль, це не закінчиться завтра чи післязавтра. Крім того, обміни – це одна з небагатьох гуманітарних активностей, яка сьогодні може відбуватися і, отже, Росія має можливість виглядати в переговорному процесі більш конструктивно й вимагати поступки», – сказав Саакян.

Скоро може відбутися новий обмін полоненими – ЄрмакНормандський саміт у Берліні за участю лідерів України, Росії, Німеччини та Франції повинен пройти якомога швидше, можливо, у найближчі місяці. Скоро також може відбутися новий обмін полоненими.

Політолог підкреслив, що обмін полоненими дозволяє Росії уникати обговорення інших питань та маніпулювати ситуацією за рахунок людського фактору, зокрема вимагати скасування санкцій.

«Для України залишається важливим повернути наших громадян. Причому як для влади, так і для суспільства. Відповідно, Україна погоджується на ці обміни. Однак обмін «всіх на всіх» не відбудеться тому, що Росія не погоджує прізвища, які надає Україна. Обговорення технічних питань постійно проходить за участі омбудсменів на рівні гуманітарної групи в Мінську», – сказав фахівець.

Саакян додав, що в Україні, своєю чергою, кількість людей, яких влада може віддати в Росія в рамках обміну, не співрозмірно менша.

«Це або затримані бойовики з окупованих територій, або люди, які звинувачені в тероризмі. І їх видачі вимагає Російська Федерація», – пояснив Олег Саакян.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українська сторона сподівається на саміт у серпні, однак російський парламентер Дмитро Козак заявив, що жодних підстав для цього поки немає.

Також представник Росії в Тристоронній контактній групі Борис Гризлов заявив, що українська сторона нібито затягує підготовку обміну полоненими.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: