Закриття колоній: чи падає рівень злочинності в Україні

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Міністерство юстиції ухвалило рішення про закриття восьми установ виконання покарань. В’язнів переведуть до інших колоній. Про це повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька. Доктор юридичних наук, експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк відзначив у коментарі «Слово і діло», що рівень злочинності в Україні падає й потрібно продовжувати йти шляхом скорочення кількості ув'язнених осіб, але проблеми залишаються.

«Світова тенденція йде до того, щоб зменшити тюремне населення. Держава постійно має застосовувати нові, сучасні підходи для того, щоб поступово знижувати кількість осіб, які відбувають покарання в колоніях. Це можна зробити, зокрема, за рахунок посилення соціальної пробації, запровадження контрольних, наглядових та інших заходів стосовно осіб, які вчинили не найбільш тяжкі злочини і яких можна виправити за допомогою штрафів, громадських робіт, контролю із застосуванням технічних засобів, у разі необхідності – лікування тощо. Треба з людьми трошки нянькатися і в такий спосіб можна виправити багато недоліків», – сказав Хавронюк.

Міф про приватні СІЗО: кілька слів про реформу пенітенціарної системиЗ наступного року вже новий Мін’юст обіцяє докорінно реформувати пенітенціарну систему в Україні. З чого планують почати, та чому реформа досі пробуксовує – аналізував Олександр Радчук.

Юрист звернув увагу на те, що загалом кількість злочинів у суспільстві зменшується. Ця тенденція пов’язана також із тим, що рівень освіти підвищується.

«Насправді люди вчиняють менше правопорушень. Цьому сприяє, зокрема, те, що громадські місця перебувають під цілодобовим відеонаглядом, якщо говорити саме про такі правопорушення. Крім того, ідентифікація предметів, що найчастіше крадуть: мобільні телефони та інші гаджети. Їх можна легко знайти та встановити місцезнаходження особи. Угон транспортного засобу – те саме. Отже, кількість кримінальних подій, пов’язаних із деякими злочинами, зменшилася. Я не кажу, що злочинів не стало. Їх дуже багато, але статистика показує, що рівень злочинності знижується», – пояснив фахівець.

Водночас він висловив переконання, що реформа пенітенціарної служби повинна продовжуватися та наразі залишається велика кількість проблем.

«У нас почала працювати служба пробації, яку не можна назвати частиною пенітенціарної служби, але все ж дотична. Вона потребує великих фінансових вливань і належного кадрового забезпечення для нормальної роботи. Загалом усі напрями діяльності пенітенціарної служби треба розвивати водночас», – зазначив Микола Хавронюк.

Він підсумував, що в системі кримінально-виконавчої служби найбільшою проблемою залишаються умови утримання, взаємовідносини між засудженими та адміністрацією, взаємовідносини між самим засудженими, кримінальна відповідальність за дисциплінарні проступки засуджених, недостатній розвиток служби пробації та доволі велика кількість осіб, що засуджені до довічного ув’язнення.

Нагадаємо, раніше в Мін'юсті розповіли, куди витрачають гроші за послугу користування VIP-камерами.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: