Собор Святої Софії в Стамбулі стане мечеттю

Читать на русском
Собор Святої Софії в турецькому Стамбулі збираються позбавити музейного статусу і перетворити на ісламську мечеть.
Фото - ua.news.

Собор Святої Софії в турецькому Стамбулі збираються позбавити музейного статусу і перетворити на ісламську мечеть Айя-Софія.

Проти цього вже виступили деякі країни, зокрема США і Греція, повідомляє The New York Times.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган щороку ставить питання про перетворення музею Айя-Софія в мечеть. Однак у 2020 році ситуація зі Святою Софією загострилася.

Турецький президент заявив, що хоче перетворити собор Святої Софії на мечеть як відповідь президенту США Дональду Трампу, який підтримав суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами.

За збереження статус-кво діючого музею висловилися Російська Федерація, Сполучені Штати, Греція та Франція.

В ЮНЕСКО заявили, що Свята Софія включена в список спадщини як музей та її статус повинен залишитися незмінним. Греція, своэю чергою, називає образою як християн, так і міжнародного співтовариства в цілому ідею перетворити собор з музею в мечеть.

Нагадаємо, перша культова споруда на місці Святої Софії з'явилася в середині 300-х років нашої ери за часів імператора Костянтина I. При ньому християнство стало основною релігією Римської імперії, а Константинополь став його столицею.

Пізніше церкву розширили, але в 532 році в місті відбулося велике повстання, і собор згорів.

Імператор Юстиніан I вирішив на тому ж місці побудувати новий храм і забажав, щоб споруда стала звеличеною. У будівництві нової церкви були задіяні десятки тисяч осіб, залучали найкращих фахівців.

У 1453 році Константинополь був захоплений турками і християнська церква стала мечеттю. До собору прибудували чотири мінарети і дали нову назву - Айя-Софія.

Свій статус собор поміняв у 1935 році – він став музеєм.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: