Рішення Трампа щодо Голанських висот: чому це небезпечно для України

Читать на русском
Олег Ліснийполітолог

Рішення Трампа щодо Голанських висот показало, що якщо ти слабкий, твоя думка нікого не цікавить. Сильні домовляться й поставлять тебе перед фактом. Це чітко видно за рішенням президента США.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Олег Лісний.

Чи хотів Трамп таким чином увійти в історію, чи зробити якийсь маневр усередині держави, тому що в нього непроста ситуація – другорядне. Для України вкрай важливо те, що Трамп створив прецедент, зазначив він.

«З цього прецеденту Україні необхідно винести один урок. По-перше, ми маємо продовжувати тиск на наших західних партнерів. По-друге, постійно тримати питання Криму в режимі актуальності, щоб його не заговорили. По-третє, Україна має робити все, щоб стати сильною. Звичайно, це непросто, але якщо ми дозволимо, щоб питання Криму відійшло в тінь і зникло з політичного дискурсу, це може мати негативні наслідки», – підкреслив Лісний.

Якщо в майбутньому керівники держави проявлятимуть м'якість у цьому питанні, то Україна також може зіткнутися з таким рішенням США, додав він.

«Так, це зараз звучить як фантастика, але з огляду на екстравагантність і непередбачуваність Трампа, з огляду на тенденцію того, що до влади в багатьох країнах приходять популісти й некомпетентні люди, Україна може зіткнутися з такою проблемою незабаром», – уточнив експерт.

За його словами, з цієї ситуації Україна має винести урок і продовжувати діяльність у такому напрямку, який є зараз, щодо питання Криму. Поки Україні вдається тримати питання Криму в полі зору західних партнерів. Крім того, потрібно розробляти механізм повернення Криму лише на наших умовах.

Якщо ми станемо слабкими, то є ймовірність, що Україна може втратити свою територію остаточно й безповоротно.

До того ж про послідовність Трампа говорити не доводиться. Вже видно, що це дуже емоційний та упертий політик. Росія вже чітко в своїх заявах вказала Трампу на подвійні стандарти, апелюючи до того, що ця ситуація не відрізняється від кримської. Це може бути дуже небезпечно, акцентував він.

Розраховувати на те, що політика США щодо Криму буде послідовною, напевно, потрібно, але зробивши для себе висновки, наголосив політолог.

«Ми бачимо два прецеденти. Перший – Путін, ігноруючи міжнародне право, анексував Крим. А інший діяч під впливом чи то своїх радників, команди, піару, чи то просто через своє добре ставлення до Ізраїлю створив інший прецедент – анексовані території ось таким чином можна нібито узаконити», – пояснив він.

Окуповані території Донбасу: що обіцяють у програмах кандидати в президентиМайже всі кандидати в президенти України в програмі обіцяють повернути окуповані території Донбасу.

Для України, особливо на нинішньому етапі, це дуже погані й небезпечні сигнали. Не можна сказати категорично, що ніхто більше не допомагатиме, адже США – це не лише Трамп, підкреслив фахівець.

За його словами, Трамп – це не самодержавець, не цар. Є Конгрес, Сенат, на нього чинитимуть тиск, і хочеться вірити, що так швидко щодо України він рішеннь ухвалювати не буде.

«Але те, що потрібно самим бути сильними й реалістично ставитися до ситуації, однозначно. Путін з анексією Криму – перший тривожний дзвінок. Рішення Трампа щодо Голанських висот, таке узаконення анексії – другий дзвінок. Це дуже небезпечні сигнали для України й світу про те, що ці два діячі можуть повністю добити світовий порядок і створити хаос», – резюмував Олег Лісний.

Як відомо, за рішенням Трампа США визнали суверенітет Ізраїлю над Голанськими висотами – спірною територією на кордоні із Сирією.

Яке бачення кандидатів щодо деокупації та повернення анексованого Криму до складу України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: