Україна пропонує внести ще один об'єкт до списку спадщини ЮНЕСКО

Читать на русском
У спадщину ЮНЕСКО можуть внести ще один український об'єкт: Білгород-Дністровську (Аккерманську) фортеця.

Національна комісія України у справах ЮНЕСКО на чолі із заступником голови МЗС Сергієм Кислицею почала розгляд номінаційної заявки на включення Аккерманської фортеці в Попередній список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як пише «Слово і Діло», про це повідомила прес-служба Одеської обласної державної адміністрації.

Пам'ятки Харкова хочуть внести до списку ЮНЕСКОУкраїна ініціює внесення об’єктів культурної спадщини Харкова до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

«Аккерманська фортеця заслуговує того, щоб стати частиною світової туристичної мережі. Фахівці готували пакет документів ще з осені 2017 року, а сьогодні номінаційну заявку розглядають учасники тематичного засідання Національної комісії України у справах ЮНЕСКО. Ми прагнемо зберегти історичну пам'ятку і залучити ще більше туристів і дослідницьких місій», - зазначила заступник голови ОДА Світлана Шаталова.

Зокрема, автори номінаційної заявки акцентували, що унікальність Аккерманської фортеці полягає в поєднанні частини античного міста Тіра з шедевром європейського фортифікаційного мистецтва.

На думку вчених, фортеця відповідає, щонайменше, трьом критеріями ЮНЕСКО: об'єкт відображає важливість взаємозв'язку людських цінностей і розвитку містобудування; пам'ятка є архітектурним ансамблем, який ілюструє важливі етапи в історії людства; також вона пов'язана з подіями та традиціями.

В ОДА нагадали, що Білгород-Дністровська (Аккерманська) фортеця - один з найпопулярніших туристичних об'єктів півдня України.

Відомо, що робоча група, яка сформувала і затвердила Номінаційної заявку на внесення фортеці до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, була створена в листопаді 2017 року.

Більшість істориків вважають засновниками фортеці генуезців, що прийшли в Причорномор'я в XIII столітті. Середньовічна фортеця перевершує своїми розмірами всі подібні фортифікаційні споруди України. Периметр її стін становить 2,5 км, а загальна площа - більше 9 га. Товщина стін коливається від 1,5 до 5 м, а висота стін і веж - від 5 до 15 м. З півночі фортечні стіни майже впритул підступають до Дністровського лиману, а з інших трьох сторін фортецю оточує рів, сучасна глибина якого досягає 13-14 метрів.

Раніше на 42-й сесії комітету всесвітньої спадщини розглянули включення в список ЮНЕСКО нових об'єктів.

Також повідомлялося, що Україна передала ЮНЕСКО розсекречений архів про Чорнобиль.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: