Автоматичне призначення пенсії: як скористатися послугою

Читать на русском
Для автоматичного призначення пенсії за віком необхідно мати електронний підпис та заздалегідь зареєструватися на сайті ПФУ.
Ukr.Media

В Україні з 1 липня 2020 року запустили послугу автоматичного призначення пенсій за віком. Ця послуга дозволяє уникнути особисто відвідування Пенсійного фонду України та заздалегідь підготувати необхідні документи для нарахування пенсії. «Слово і діло» розбиралося, що треба зробити для автоматичного нарахування пенсії.

Що означає автоматичне нарахування пенсії?

Автоматичне нарахування пенсії не означає, що коли людина досягне пенсійного віку, їй просто призначать пенсію і почнуть виплачувати. Усе-таки доведеться трохи напружитись.

Сервіс надається Пенсійним фондом України та дозволяє отримати всю необхідну для призначення пенсії інформацію заздалегідь і провести перевірку наявних даних у ПФУ. Тобто людина зможе передати всі дані про себе онлайн, а не ходити до районного управління Пенсійного фонду для оформлення пенсії.

Послуга надається за допомогою вебпорталу, але знадобиться кваліфікований електронний підпис (КЕП).

Як отримати електронний підпис?

Якщо у вас немає електронного підпису, його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК).

Наприклад, в АЦСК ПриватБанку, УкрСиббанку, Ощадбанку, Державної фіскальної служби, Державного підприємства «ДіЯ» та інших. Повний перелік АЦСК доступний на ресурсі «Центральний засвідчувальний орган».

Що потрібно зробити для автоматичного нарахування пенсії?

Щоб людина, яка ще не є пенсіонером, могла завчасно оформити всі необхідні документи для нарахування пенсії, необхідно спочатку зареєструватися на вебпорталі Пенсійного фонду. Для цього знадобиться електронний підпис.

Після цього необхідно заповнити анкету-заяву. При заповненні заяви можна обрати спосіб інформування за етапами її опрацювання.

Також ви можете визначити, чи бажаєте отримати електронне пенсійне посвідчення (ЕПП), чи паперове пенсійне посвідчення (ППП). Якщо ви бажаєте мати пенсійне посвідчення і в паперовому, і в електронному вигляді, слід водночас заповнити дві заяви до ПФУ.

Потім слід додати скан-копії документів, які є обов’язковими для заяви, та додатково тих документів, які користувач вважає за необхідне. Наприклад, це можуть бути документи, що підтверджують право на доплати й пільги.

Коли заяву буде сформовано, її слід завірити електронним підписом і передати до органу ПФУ.

Як дізнатись, що пенсія буде нарахована автоматично?

Після опрацювання анкети-заяви користувач отримає інформацію про автоматичне призначення та розмір пенсії за допомогою СМС, засобами вебпорталу і через мобільний додаток.

Терміни опрацювання заяви можна уточнити в Пенсійному фонді або вказати в заяві, що ви хочете отримувати в електронному вигляді інформацію про етапи опрацювання документів.

Пенсію почнуть виплачувати після досягнення особою пенсійного віку.

Раніше «Слово і діло» писало, що з Фонду боротьби з COVID-19 просять виділити 15,2 мільярда на виплату пенсій.

Також ми повідомляли, що з 1 липня в Україні на 74 гривні зросла мінімальна пенсія - з 1638 гривень до 1712 гривень.

Ірина Рибінська, «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: