Криза COVID-19: чи очікувати затримки пенсій та зарплат

Читать на русском
Валерій Димовполітолог

Міністерство соціальної політики очікує зменшення надходжень ЄСВ цього року і просить виділити кошти для Пенсійного фонду України з Фонду для боротьби з COVID-19 (відповідний документ є в розпорядженні організації StateWatch). Політолог Валерій Димов у коментарі «Слово і діло» зазначив, що влада в такий спосіб намагається розв'язати проблеми, які виникли задовго до епідемії коронавірусу. На думку експерта, це не вирішить питання із затримкою державних виплат, які вже спостерігаються.

«Це не стільки проблеми з коронавірусом, як проблеми із аматорським підходом до регулювання кризою з боку влади. Проблеми з виплатами платежів ми отримали ще до коронавірусу в грудні. Тоді в нас з'явилося скорочення капітальних видатків, тоді було невиконання бюджету і, за різними оцінками, десятки мільярдів гривень. Проблеми були задовго до коронавірусу. У січні ми вперше за 49 місяців отримали падіння ВВП, але владі вигідно списувати своє невдале керівництво на коронавірус, як на об’єктивний чинник. Є проблеми з виконанням бюджету, з надходженням і це більшою мірою не обумовлено коронавірусом. Наприклад, митниця виконала план надходжень шляхом зменшення плану на 30%. Ми розуміємо, що це брехня», – сказав Димов.

З Фонду боротьби з COVID-19 просять 15,2 мільярда на пенсіїУ Пенсійного фонду може виникнути дефіцит бюджету через зменшення надходжень єдиного внеску. Кошти планують взяти з Фонду для боротьби з коронавірусом.

За його словами, виплата із коронавірусного фонду пенсій та заробітних плат не позбавить проблеми.

«Гроші фонду на подолання наслідків коронавірусу мають використовуватися виключно на боротьбу із коронавірусом. Через ці проблеми виникає спокуса спрямувати ці гроші туди, на що не планувалося», – зазначив Валерій Димов.

Політолог додав, що в такій ситуації влада маніпулює, перенаправляючи кошти фонду не за цільовим призначенням.

Нагадаємо, за даними StateWatch, тільки 15% коштів, які вже були виділені з Фонду для боротьби з коронавірусом, були передані медичній галузі.

Раніше «Слово і діло» розбиралося, яким був дефіцит Пенсійного фонду України у 2014-2019 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: