«Велике будівництво»: чи пов’язана ініціатива з місцевими виборами

Читать на русском
Сергій МиткаликВиконавчий директор ГО "Антикорупційний штаб"

Володимир Зеленський ініціював проєкт «Велике будівництво» щодо розвитку інфраструктури в країні. Частково гроші на це підуть із Фонду боротьби з коронавірусом. У коментарі «Слово і діло» виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб», експерт у сфері державних закупівель, електронних декларацій та антикорупційного законодавства Сергій Миткалик зазначив, що кошти на «Велике будівництво» використовуються непрозоро та ідея, попри її актуальність, має реалізовуватися не під час епідемії.

«Якщо зазначити пріоритетність, то виникає велике питання, якщо Фонд боротьби з коронавірусом створений з однією метою, а з цього фонду виділяють 30 мільярдів гривень на дороги і на велике будівництво, то дуже сумнівно. Краще було б ці кошти спрямувати на медицину або покращення роботи лікарень та закладів охорони здоров’я та готуватися до другої хвилі пандемії», – сказав Миткалик.

На його думку, попри те, що ідея великого будівництва впроваджується не в найкращі часи, питання є і до самого процесу витрат цих грошей.

У Кабміні не задоволені стартом проєкту «Велике будівництво»Експерти Міністерства розвитку громад і територій України перевірили в двох областях 10 об'єктів проекту Велике будівництво. Результати аудиту виявилися не дуже позитивні.

«Загалом ідея будівництва непогана, але знову ж таки – є питання щодо використання цих фінансів. Наприклад, дуже багато коштів іде на дорожні ремонтні роботи, але вони чомусь виділяються лише через 4-5 компаній монополістів. «Укравтодор» це пояснює тим, що так будуть забезпечувати якість цих доріг, але ми бачимо, що закупівлі здійснюються не дуже прозоро. Тому є питання не просто до пріоритетності, але й до використання цих коштів», – пояснив експерт.

Сергій Миткалик додав, що Офіс президента використовує проєкт для підтримки власного іміджу.

«Чи це пов’язано з місцевими виборами, важко стверджувати, бо в Україні дійсно є багато об’єктів, які критично потребують уваги», – резюмував експерт.

Нагадаємо, про старт «Великого будівництва» в Україні повідомлялося в березні 2020 року.

Програма «Велике будівництво» може бути розширена зведенням студентських гуртожитків в Україні.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: