Осінній призов до армії: чи багато охочих нести службу в ЗСУ

Читать на русском
Олександр Мусієнкополітичний експерт

Абітурієнти, які цьогоріч вступають до вищих навчальних закладів, можуть отримати відстрочку від військового призову. Зокрема, громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу за власним бажанням та письмовою заявою. У коментарі «Слово і діло» військовий та політичний експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко зауважив, що кількість призовників буде збільшуватися, але кількість охочих нести службу зменшується. Експерт наголосив, що протягом декількох років влада повинна передбачити повний перехід до професійної армії за контрактом.

«Багато призовників будуть намагатися скористатися відстрочкою або шукати інші причини, щоб не служити, хоча навряд чи це буде масово», – поділився думками Мусієнко.

Він нагадав, що призовників не відряджають до зони бойових дій нести службу.

Також Муcієнко підкреслив, що теперішня влада продовжує позицію минулої адміністрації.

Абітурієнтам роз'яснили, як отримати відстрочку від призову-2020Абітурієнти, які цьогоріч вступають до вищих навчальних закладів, можуть отримати відстрочку від військового призову.

«Зараз у нас збільшилася кількість призовників, тобто збільшили кількість тих, кого планують призвати до війська. Можна сказати, що порівняно із 2015-м та 2014-м, коли було дуже багато добровольців, які прагнули захищати Батьківщину, зараз охочих менше. Хоча є і такі, хто планує залишитися й підписати контракт. Вочевидь, ідея про строкову службу залишається непопулярною в суспільстві, попри те, що дійсно відбувається реформування збройних сил», – пояснив Олександр Мусієнко.

За його словами, Збройні сили зазнали змін і умови для військової підготовки покращилися.

«Водночас певні інциденти із намаганнями «відкосити» збережуться, але, ймовірно, за результатами цього призову та наступного президентові варто замислитися про перехід на контрактну армію в майбутньому та йти шляхом зменшення призовників. Це розв'яже проблему з тими, хто ухиляється від несення служби», – додав співрозмовник.

Крім того, військовий експерт зауважив, що в армії зменшилася кількість випадків нестатутних відносин. Зокрема, цю тенденцію присікають командири, які мають досвід бойових дій.

Нагадаємо, цьогоріч весняна призовна кампанія змістилася через пандемію та карантин.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: