Скільки грошей витратила Україна на ЗСУ та Міноборони за останні 10 років

Читать на русском

Україна перебуває у стані війни, тому й не дивно, що видатки на оборону становлять значну частку держбюджету. «Слово і діло» пропонує подивитись, скільки грошей витрачала країна на утримання Міністерства оборони та Збройних сил України протягом останніх 10 років та скільки відсотків ВВП становили ці видатки.

У 2010 році за президенства Віктора Ющенка та Віктора Януковича видатки на Міністерство оборони становили 8,6 млрд грн або 0,8% від ВВП. Уряд тоді очолювали спочатку Юлія Тимошенко, а після президентських виборів – Микола Азаров.

Наступного року на Міноборони виділили більше – 11,5 млрд грн, хоча відносно до ВВП нічого не змінилось, і видатки на оборону становили ті ж 0,8%.

У 2012 році оборонка отримала з бюджету вже 16,4 млрд грн, що до ВВП склало 1,1%. За рік ситуація змінилася, і Міноборони отримало з бюджету 15,3 млрд грн, що становило 1% ВВП. Майже така ж ситуація зберігалася і у 2014 році, незважаючи на зміну влади.

У 2015 році держава на оборону виділила 45,8 млрд грн або 2,3% ВВП. За рік видатки зросли до 59,4 млрд грн або до 2,5% ВВП.

Зросли видатки на оборону у 2017 році, коли на Міністерство оборони з бюджету було виділено 68,8 млрд грн, хоча відносно до ВВП це становило 2,3%.

У 2018 році Україна виділила на Міноборони 86,6 млрд грн, що становило 2,4% ВВП. Минулого року цей показник зріс у грошовому вираженні до 103 млрд грн і до 2,6% ВВП.

Формування бюджету-2020 почалося за президентства Володимира Зеленського та за уряду Гройсмана і завершилося за Гончарука. Витрати на Міноборони склали рекордні 117,5 млрд грн. Також передбачені на оборону кошти становлять найбільший відсоток ВВП за всю історію України - 2,9%. Утім реальні видатки та номінальний ВВП за 2020 рік можна буде оцінити лише наступного року.

Раніше «Слово і діло» писало, чи допоможе армії найбільший бюджет 2020 року.

Також ми розбиралися, як формується бюджет НАТО та скільки витрачають на оборону країни-члени Альянсу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: