Стало відомо, чому країни-члени НАТО збільшили витрати на оборону

Читать на русском
Північноатлантичний альянс вирішив збільшити витрати на оборону через небезпеку збоку російського уряду.

Країни-члени НАТО збільшили витрати на оборону через можливу небезпеку збоку президента Росії Володимира Путіна, а не на прохання президента США Дональда Трампа як він заявляв сам.

Про це пише Bloomberg, повідомляє «Слово і Діло».

Як зазначає агентство, минулого місяця генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг подякував Трампа за «явний вплив» на витрати на оборону союзників. При цьому сам американський президент заявляв, що його вимоги додали 41 мільярд доларів до європейських та канадським оборонних витрат.

Однак, за даними аналітиків, включаючи директора Carnegie Europe в Брюсселі Томаса Валасека, стрибок придбань літаків, кораблів і бронетехніки почався, коли РФ окупувала Крим.

«Країнам на східному кордоні НАТО не потрібен Дональд Трамп для збільшення витрат на оборону. Вони вирішили це задовго до того, як він прийшов до влади. Збільшення витрат було пов'язано з президентом, але це був Володимир Путін, а не президент США», – сказав Валасек.

За його словами, постійні прольоти російських літаків у повітряний простір НАТО, кібератаки на урядові і військові об'єкти, військові навчання на кордонах країн Балтії і звинувачення в тому, що саме Росія стоїть за невдалим переворотому Чорногорії, змусили членів Альянсу збільшити витрати на оборону.

Вказується, що під час саміту НАТО в Брюсселі Румунія заявила, що вона купить ще п'ять F-16 з Португалії, збільшивши свою ескадрилью до 12-ти.

При цьому видання повідомляє, що країна, яка межує з Україною, Молдовою і Чорним морем уклала багатомільйонну угоду на придбання системи протиракетної оборони Patriot з Raython, а також планує збільшити кількість винищувачів і транспорту для берегової охорони.

Повідомляється також, що про придбання винищувачів заявили Словаччина і Болгарія. У виданні додають, що крім того в Софії планують купити бронетранспортери і військові кораблі.

«Очікується, що цього року європейські члени НАТО витратять близько 60 мільярдів доларів на обладнання, а 13 східних членів профінансують близько 10% з цієї суми», – розповів науковий співробітник Міжнародного центру безпеки і оборони в Таллінні Тоні Лоуренс.

За його словами, нові учасники разом витратять на обладнання в цьому році ще близько 2 мільярдів доларів. Також за даними НАТО, 7 з 10 найбільших витрат будуть спрямовані на схід.

Нагадаємо, Трамп закликав НАТО відшкодувати США витрати на оборону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: