Юрист пояснив, чому Україна саме зараз розірвала меморандум із РФ про боротьбу з тероризмом

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Кабінет міністрів ухвалив рішення про припинення дії меморандуму з Росією про співробітництво в боротьбі з тероризмом, підписаного у 2012 році. Таке рішення було ухвалено на засіданні уряду в середу, 8 липня. Чому цей мемеорандум було розірвано саме зараз, «Слово і діло» спитало експерта з конституційного права Олександра Москалюка.

Заступник голови МЗС України Василь Боднар у червні 2020 року заявляв, що з моменту окупації Криму та збройної агресії на Донбасі Україна розірвала близько 150 з 453 договорів і угод з РФ, зокрема один із базових договорів – про дружбу, співпрацю і партнерство (цей документ втратив чинність 1 квітня 2019 року).

Як пояснив Олександр Москалюк, розірвання договорів має певну процедуру, яка є досить тривалою.

«Потрібен час на те, щоб розірвати понад 400 договорів, тому тут не варто вбачати якоїсь певної політичної прив’язки. Це більше процедурні питання. Приблизно та сама ситуація була із тривалим розірванням договору про дружбу та співробітництво з РФ», – зауважив юрист.

За словами експерта, більшість таких міжнародних договорів мають загальний характер, хоча є й такі, котрі, наприклад, передбачають уникнення подвійного оподаткування громадян, які перебувають в іншій країні, що не варто розривати.

Нагадаємо, договір про дружбу був підписаний у 1997 році президентом України Леонідом Кучмою і президентом Росії Борисом Єльциним, набув чинності 1 квітня 1999 року. Сторони зобов'язалися поважати територіальну цілісність і підтвердили непорушність кордонів, що існували між ними в момент підписання договору.

Зважаючи на збройну агресію Російської Федерації проти України, народні депутати ухвалили припинити з 1 квітня 2019 року дію договору.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, чи варто зменшувати договірну базу між Україною та РФ.

Також ми зібрали обіцянки президента Володимира Зеленського та парламенту щодо зовнішньої політики України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: