Політична осінь-2020: чи можливі дострокові вибори до ВР

Читать на русском
Олексій Голобуцькийполітолог

Якби вибори до парламенту відбулися наприкінці червня цього року, то за партію «Слуга народу» проголосували б 29,3% громадян (серед тих, хто буде голосувати та визначився з вибором). За останній місяць рейтинг президентської партії впав на 5%. Про це свідчать дані опитування соціологічної групи «Рейтинг». Політтехнолог Олексій Голобуцький припустив у коментарі «Слово і діло», що восени можуть пройти дострокові парламентські вибори, бо Зеленський не контролює ані уряд, ані власну політичну силу.

«Про це йшлося в експертних оцінках ще в травні минулого року. Вже одного разу норма була порушена – Верховну раду розпустили, тому було б бажання в Зеленського. А в Зеленського бажання є. Його рейтинг постійно падає, у тому числі через високі очікування. У нього є свій уряд, своя монобільшість, але річ у тім, що насправді він нічого не контролює», – зауважив Голобуцький.

Вибори восени: чи є ризик розпуску парламентуЧинна монобільшість у парламенті більш стійка, ніж коаліції попередніх скликань і парламенту не загрожує розпуск, вважає експерт.

На думку політтехнолога, коаліція Верховної ради у формі монобільшості, навпаки, заблокувала роботу парламенту через велику кількість груп інтересів в одній фракції.

«Монобільшість контролює декілька олігархів і Зеленському самому доводиться приїжджати на голосування. А Кабмін взагалі просуває лобістські питання, знаючи, що до кінця року він не дотримається. Тобто восени економічний провал будуть валити на уряд, і наступним кроком може стати переформатування парламенту. Зеленському краще мати менше, але своїх людей», – пояснив експерт.

Голобуцький додав, що в разі дострокових парламентських виборів у Верховній раді буде менше депутатів Зеленського, проте вони будуть лояльні до президента і це дозволить формувати коаліцію у звичний спосіб: через домовленості з іншими фракціями.

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» проведено 24-28 червня 2020 року серед 2000 респондентів у всій Україні за винятком окупованих Росією територій. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: щонайбільше 2,2%.

Раніше повідомлялося, що рейтинг нинішнього президента вперше став негативним.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: