Секретні матеріали: чому українці відмовляються вірити в коронавірус і до чого тут Росія

Читать на русском
Богдан Машайжурналіст

Більшість українців не вірять у коронавірус. Принаймні в його природне походження. Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології. 66% з-поміж 2000 респондентів переконані, що SARS-CoV-2 був створений штучно. При цьому 36,7% впевнені, що таємничі розробники зарази запланували скоротити чисельність населення або ж завдати шкоди окремим країнам. І лише 18% підтримали позиції вчених, які довели (1, 2), що 7-й штам коронавірусу просто не міг бути синтезованим у лабораторних умовах. Чому наукові знання для наших співгромадян і мільйонів людей на планеті досі видаються менш переконливими за інтернет-конспірологію? Відповідь проста і складна водночас.

Кляті юдеї

Теорії змови існують сотні років. Під час чуми у XIV сторіччі була поширеною думка, що хворобу через каналізацію та питну воду розносили юдеї, які хотіли спровокувати війну між папством та Римською імперією і в такий спосіб наблизити кінець епохи християнства. Пандемію іспанського грипу в 1918-1920 роках деякі газети пояснювали замислом командування німецької армії в останні місяці першої світової війни. Мовляв, хитрі та жорстокі німці розвозили «іспанку» світом на підводних човнах у таблетках з аспірином. Більш свіжий приклад – СНІД, який, як вірила частина американців, створив уряд для винищення афроамериканського населення країни.

З точки зору психології схильність людей у часи паніки, небезпеки та невизначеності вірити в псевдонаукові ідеї пояснюється просто: коли мозок стикається з небезпекою (тим паче – невидимою для ока), то починає шукати, як йому видається, логічне пояснення подій задля уникнення стресу й повернення відчуття комфорту. При цьому бажано, щоб відповідь була максимально зрозумілою і не потребувала особливої аргументації. Таємна ложа масонів на чолі з Біллом Гейтсом (яка, дуже імовірно, керує світом і вигадала коронавірус для чіпування населення та врегулювання популяції) тому й таємна, щоб ніхто не міг довести чи спростувати її існування.

Підпалюй вишки – рятуй планету

Теорії змови щодо походження SARS-CoV-2 почали ширитися світом швидше за саму хворобу. Мабуть, найпопулярніша з них свідчить про прямий зв’язок між встановленням вишок 5G-зв’язку в китайському Ухані й початком пандемії. Абсурдність ідеї не завадила їй розлетітися у Facebook і вже на початку квітня у Великій Британії конспірологи підпалили три стільникові вежі, а пізніше – ще щонайменше 20. Людей не спинив навіть той факт, що випадки COVID-19 на той час вже були зафіксовані в Японії та Ірані, де 5G ще не впроваджений. Та й звичайна логіка підказує, що новий стандарт інтернету використовується в густонаселених містах, де вірогідність спалаху коронавірусу апріорі вища за територію племінних поселень в Африці.

100 днів коронавірусу в Україні: динаміка захворюваності та етапи запровадження карантинуРівно сто днів тому в Україні був зареєстрований перший випадок інфікування коронавірусом.

Прецедент із британськими вишками наочно демонструє, що теорії змови не настільки невинні, як можуть здаватися. Адже станції мобільного зв’язку, по-перше, коштують, як збиті літаки, по-друге, є об’єктами критично важливої інформаційної інфраструктури країни. Усупереч поширеному стереотипу прихильники конспірології не сидять у власноруч викопаних бункерах в очікуванні другого пришестя чи вторгнення інопланетян. Вони живуть поруч і в разі грамотної емоційної накрутки за сприятливих обставин здатні об’єднуватися для вчинення усвідомлених суспільно-небезпечних дій. Зрештою казки про юдеїв і чуму завершилися погромами єврейських поселень у середньовічній Європі.

Акули Вудро Вільсона й секретні лабораторії Віктора Медведчука

У світогляді конспірологів нічого не відбувається просто так. Вони не схвалюють самої думки про те, що важливі (а тим паче – трагічні) події могли бути збігом обставин, адже це вселяє тривогу й ускладнює життя. Коли у 1916 році узбережжя Нью-Джерсі раптово атакували акули, президент США Вудро Вільсон втратив велику частину підтримки в найбільш постраждалих регіонах, хоча жодним чином не міг запобігти трагедії. Науковці того часу взагалі вважали акул невинними великими рибами, що не загрожують людям.

Історія з «акулами Вільсона» демонструє, наскільки легко та невимушено відсоток схильних до теорій змов громадян конвертується у результат на виборах. Конспірологія – ідеальний інструмент для розділення електорату на «своїх» та «чужих» за принципом «вірю – не вірю». Політики, які публічно підтримують псевдонауковий дискурс: а) дають виборцям ту саму бажану просту відповідь, підриваючи довіру до своїх більш «складних» опонентів; б) сигналізують, що вони свої.

В Європейському союзі впродовж останніх місяців неодноразово наголошували, що головним джерелом поширення дезінформації про коронавірус в ЄС виступають російські державні ЗМІ. На думку офіційного представника зовнішньополітичної служби ЄС Петера Стано, у такий спосіб Кремль прагне знизити довіру європейців до державних інституцій. Те саме Москва через своїх сателітів успішно робить в Україні. З початку пандемії аналітики нарахували тисячі матеріалів у російських та псевдоукраїнських ЗМІ, де йшлося про «штучність» коронавірусу.

Заяви вікарія Київської митрополії УПЦ МП митрополита Володимира про «мікрочіпну вакцину, контрольовану 5G» чи голови «Опозиційної платформи – За життя» Віктора Медведчука про секретні лабораторії США на території України здаються анекдотичними. От тільки вже щонайменше 66% українців вбачають у них лиш частку жарту.

Богдан Машай, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: