100 днів коронавірусу в Україні: динаміка захворюваності та етапи запровадження карантину

Читать на русском

Рівно 100 днів тому, 3 березня, в Україні офіційно зареєстрували першого хворого на коронавірус. Відтоді в країні вже понад 29 тисяч випадків Covid-19 (854 особи померли, 13 тисяч 141 – одужали), українці пережили суворий карантин, а масковий режим став звичною частиною життя. «Слово і діло» пропонує подивитися динаміку захворюваності на коронавірус в Україні та згадати етапи запровадження заходів безпеки.

Перший випадок коронавірусу був зафіксований у Чернівецькій області в чоловіка, який повернувся з Італії. Тоді новий вірус поширився на 64 країни, включаючи Китай. Чоловіка шпиталізували, і до кінця березня він уже одужав.

Ще два випадки коронавірусу зафіксували в Україні 12 березня. Того ж дня Кабінет міністрів ухвалив рішення запровадити в країні карантин: закрили навчальні заклади, частину пунктів пропуску, заборонили масові зібрання понад 200 осіб. Також було закрито авіасполучення з деякими країнами. Обмеження запровадили на три тижні. Коли в Україні з'явилося ще два хворих на коронавірус, то іноземцям заборонили в'їзд.

Як пояснив головний санлікар Віктор Ляшко, карантин запроваджується, щоб не допустити стрімкого зростання випадків захворювання на коронавірус. Якщо пік захворюваності не розтягнути в часі, в Україні може не вистачити ліжок для хворих і апаратів ШВЛ.

Коли в Україні було всього 7 випадків інфікування, уряд запровадив ще більш суворі обмеження: було зупинено міжнародне залізничне, автобусне та авіасполучення, закрили метро(в Києві, Дніпрі та Харкові), заборонили роботу закладів громадського харчування та ТРЦ. На наступний день, 18 березня, було зупинено внутрішнє сполучення.

6 квітня, коли теоретично повинен був закінчитися тритижневий карантин, його посилили: обов'язковий масковий режим і закриття парків. Саме тоді в Україні було понад 1,3 тисячі інфікованих. У такому режимі країна прожила майже місяць, щодня фіксували від 200 до 500 нових випадків захворювання.

Рівно місяць тому, 11 травня, карантин почали послаблювати. При цьому основна причина була не в зниженні рівня захворюваності, а в необхідності реанімувати економіку. Влада вирішила відкрити салони краси, літні майданчики ресторанів, дозволила відвідувати парки. Із 22 травня в Україні діє адаптивний карантин: у різних регіонах можуть бути різні обмеження залежно від епідеміологічної ситуації. Враховується середня кількість випадків коронавірусу на 100 тисяч населення (за тиждень), завантаженість лікарень і кількість зроблених тестів.

Також 22 травня в країні було відновлено внутрішнє пасажирське сполучення, міський наземний транспорт став працювати у звичайному режимі. Роботу метро відновили нещодавно, 25 травня. Скрізь обов'язковий масковий режим. Внутрішнє авіасполучення запрацювало 5 червня, міжнародне планують відновити 15 червня (з деякими країнами).

Сьогодні, 11 червня, в Україні був зафіксований антирекорд за кількістю нових інфікованих за добу – плюс 689 випадків. «Такого антирекорду в нас ще не було. Навіть у найважчі часи, у квітні, коли була напружена ситуація, у нас ніколи не було 689 хворих протягом одного дня. Уже протягом тижня ми спостерігаємо підвищену кількість зареєстрованих випадків коронавірусної хвороби. У цій ситуації ми будемо терміново пропонувати проведення певних заходів задля здоров'я українців», – заявив глава МОЗ Максим Степанов.

Раніше ми писали, як у світі під час карантину працює громадський транспорт.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як пандемія і карантин вплинули на три найсильніші економіки світу.

Також ми розібралися, як різні країни готуються до відкриття туристичного сезону.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: