Борги перед шахтарями: чи можливо вирішити проблему

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Україна відновлює призупинений у березні через запроваджений карантин експорт електроенергії до Росії та Білорусі. Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук зауважив, що таке рішення негативно впливає на українського виробника та через це знову не буде виплачуватися заробітна плата шахтарям.

«Шахтарям борги виплатять – нікуди не дінуться, але це буде додаткове навантаження на бюджет. Виділити кошти – це тільки частина вирішення проблеми», – сказав Корольчук.

«Якщо експорт електроенергії після карантину відновлять, шахтарі знову опиняться в такій ситуації», – додав Юрій Корольчук.

Вугільна галузь в Україні: кількість шахт і рівень видобуткуВ Україні всього 102 шахти, більше половини розташовані на непідконтрольній території, працюють – 33.

Він пояснив, що проблема виникла через помилкові зміни до законодавства про ринок електроенергії.

«Проблема в тому, що це почалося не сьогодні, а у вересні, коли було ухвалено рішення про імпорт електроенергії із Росії і Білорусії – так звана правка Геруса №8. Це зміни, які внесли до закону про ринок електроенергії. Імпортна електроенергія зайшла. Імпортна електроенергія зайшла, білоруська електроенергія дешевша, відбувся демпінг. І українські виробники скоротили своє виробництво – атомні й теплові електростанції. А теплові – споживають вугілля, от на складах залишилось вугілля, вони його не спалюють і не працюють на повну потужність», – прокоментував член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Експерт додав, що рішення про експорт електроенергії створило умови занепаду для українського виробника.

Нагадаємо, 4 грудня минулого року Верховна рада заборонила імпорт електроенергії з Росії.

Також стало відомо, що Кабмін ухвалив рішення зробити вугілля основним видом пального для виробництва електроенергії на ТЕС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: