ВАКС знову продовжив обов'язки ексголови «Черкасиобленерго»

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання прокурора про продовження процесуальних обов'язків підозрюваній.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Суд продовжив до 25 серпня дію обов'язків колишньої тимчасово виконувачки обов'язків голови правління ПАТ «Черкасиобленерго» Світлані Кузьмінській, яку Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до заволодіння 313 млн грн підприємства.

Таке рішення 25 червня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, 27 грудня суд відпустив Кузьмінську під 3,78 млн грн застави. Також на неї поклали низку обов'язків, зокрема: прибувати за кожної вимогою; не відлучатися з Києва без дозволу; повідомляти про зміни свого місця проживання та роботи; утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними, свідками та здати на зберігання закордонні паспорти. Пізніше суд дозволив підозрюваній вільно переміщатися по Україні.

У зв'язку з наближенням дати завершення дії обов'язків прокурор САП просив їх продовжити. Вивчивши клопотання, суддя задовольнив його частково, продовживши обов'язки до 25 серпня.

Слідство встановило, що упродовж 2015 року Кузьмінська та її колишній перший заступник Олексій Беспалий у змові з головою правління приватної компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитром Крючковим організували незаконну схему розрахунку за електроенергію. За умовами цієї схеми споживач електроенергії – ПАТ «Азот» – мав сплатити борг за спожиту електроенергію не ПАТ «Черкасиобленерго», а приватній компанії ПрАТ «ХК «Енергомережа», яка в подальшому нібито мала розрахуватися з ПАТ «Черкасиобленерго» за борги «Азоту», перерахувавши обленерго 313 млн грн. Однак цього не сталося.

Реалізована схема суперечила законодавству у сфері електроенергетики та порушувала порядок розрахунків на цьому ринку. Відтак, НАБУ з метою захисту інтересів держави звернулося до господарських судів з позовами про визнання недійсними договорів із переведення боргу «Азоту» перед «Черкасиобленерго». За результатами судових розглядів упродовж 2016-2018 років позовні вимоги НАБУ задоволені, а договори визнані недійсними.

Нагадаємо, 15 квітня НАБУ затримало екс-нардепа Крючкова після його екстрадиції. Пізніше суд взяв його під варту з альтернативою застави, який за нього внесли і він вийшов із СІЗО. Крім того, суд зняв браслет з екс-нардепа Крючкова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: