Відкриття кордонів ЄС: коли українці зможуть подорожувати Європою

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Країни Євросоюзу погодили список із 14 країн, громадяни яких зможуть перетинати кордони блоку з 1 липня. України в цьому списку немає. Політолог Володимир Цибулько в коментарі «Слово і діло» припустив, що надалі першими відкриють свої кордони для українців країни ЄС, які залежать від української робочої сили.

«Насамперед це залежить від відповідальної поведінки влади. Якщо влада публічно нехтує правилами та засобами особистої гігієни й демонструє зневажливе ставлення до заходів безпеки, то, відповідно, це транслюється на поведінку громадян», – сказав Цибулько.

ЄС дозволить в'їзд громадянам 14 країн, але України в списку немаєКраїни Євросоюзу погодили список із 14 країн, які вважаються безпечними і громадяни яких зможуть перетинати кордони блоку з 1 липня.

Політолог відзначив, що в ЄС, окрім звичних заходів щодо стримування епідемії COVID-19 – тестування та систематичного ведення обліку захворюваності, беруть до уваги загальну тенденцію ставлення до епідемії на своїй території.

«Проблема в тому, що порівняно із сусідніми країнами рівень тестування в нас значно нижчий. І це також важливий фактор. Передусім треба збільшити рівень тестувань та відповідально ставитися до дотримання заходів. А ще одне – це зрозуміла програма подолання епідемії. Все, що демонструє Україна, – це «окозамилювання» за російською моделлю, хоча в РФ і Білорусі тестувань значно більше», – відзначив експерт.

Володимир Цибулько додав, що відкриття кордонів ЄС може відбутися не раніше, ніж після закінчення літнього періоду.

«Якщо природні фактори знищення вірусу спрацюють і стануть запорукою зниження захворюваності, то першими відреагують країни, які певною мірою залежать від української робочої сили», – пояснив політолог.

Як пише ВВС, до списку увійшли Чорногорія, Сербія, Грузія, Канада, Алжир, Австралія, Японія, Марокко, Нова Зеландія, Руанда, Південна Корея, Таїланд, Туніс, Уругвай.

Нагадаємо, спочатку список містив 54 країни, зокрема й Україну. Пізніше стало відомо, що Євросоюз попередньо затвердив новий проєкт списку із 15 країн. Пандемія коронавірусу все ще триває, але країни почали потроху відкривати свої кордони. Україна з 15 червня також відновила міжнародні перельоти та дозволила в'їзд іноземців на свою територію. Однак кількість країн, куди зараз можуть потрапити громадяни України, досить обмежена. «Слово і діло» розібралося, кордони яких держав відкриті для українців.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: