Торгівля з ЄС: чи отримає Україна промисловий та продовольчий «безвізи»

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Уряд України має намір працювати над впровадженням ще трьох «безвізів» на шляху до Євросоюзу: промислового, продовольчого та авіаційного. У коментарі «Слово і діло» економіст, аналітик Борис Кушнірук зауважив, що Україна повинна буде ухвалити низку законів, щоб отримати наступні преференції в економічних галузях.

«Йдеться про те, щоб наша продукція мала би можливість без обмежень надходити на ринки Євросоюзу. При цьому на сьогодні, якщо ми беремо агропродукцію, то окрім декількох позицій, у нас це – без обмежень. Єдине – треба дотримуватися певних стандартів. Те саме й щодо продовольчого та промислового безвізів. Наприклад, перед тим як ми отримали класичний безвіз, нам треба було схвалити близько 150 законодавчих актів, які привели українське законодавство та українську юридичну практику до вимог Євросоюзу, включно з контраверсійними, які спричинили незадоволення», – сказав Кушнірук.

Авіаційний безвіз: чи приєднається Україна до єдиного неба ЄСПриєднання до єдиного неба Європейського союзу для України сьогодні неактуально через економічну кризу після епідемії коронавірусу, вважає експерт.

За його словами, перед Україною поставлять нові вимоги для того, щоб продукція відповідала європейським стандартам.

«Такі вимоги повинні бути закріплені на рівні законодавства. Зараз для цього щоразу потрібно отримувати дозвіл. Це, як із подорожами: ми ж і так могли відвідувати Європу, але щоразу треба було отримувати візу. Для того, щоб не було потреби щоразу отримувати дозвіл на постачання української продукції, Україна прагне отримати так званий продовольчий та промисловий безвізи. Але ж необхідно, щоб наше внутрішнє законодавство відповідало європейським нормам», – пояснив аналітик.

Борис Кушнірук додав, що це можуть вимоги щодо підвищення стандартів безпеки, обробки, виробництва тощо.

Раніше Зеленський попросив Трюдо прискорити процес отримання Україною безвізу.

Також нагадаємо, стало відомо, скільки поїздок до ЄС здійснили українці за три роки безвізу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: