Справа Насірова: суд визнав неповажною неявку адвоката обвинуваченого

Читать на русском
В антикорупційному суді ухвалили чергове рішення про відкладення розгляду справи колишнього очільника фіскальної служби.
Роман Насіров у суді

Вищий антикорупційний суд визнав неповажною причину неявки адвоката директора департамента погашення боргу Державної фіскальної служби Володимира Новікова, якого Спеціалізована антикорупційна прокуратура обвинувачує у так званій справі колишнього голови ДФС Романа Насірова.

Таке рішення 28 квітня ухвалила колегія суддів, повідомляє «Слово і діло» з посиланням на трансляцію ВАКС.

«Суд також визнає неповажною причину неприбуття захисника Дмитра Іскоростенського обвинуваченого Володимира Новікова до зали судових засідань Рівненського апеляційного суду для участі у відеоконференції з ВАКС», – наголосив головуючий суддя.

Крім того, суд вирішив відкласти засідання до 9:00 29 квітня, оскільки обвинувачений Новіков вважав неможливим проводити розгляд справи за відсутності його захисника.

Водночас судді відмовив прокурору САП у задоволенні клопотання про забезпечення явки адвоката Іскоростенського. Однак, суд рекомендував обвинуваченому Новікову зв'язатися з його захисником і запропонувати йому взяти участь у наступному засідання шляхом відеоконференції.

«Або, за можливості зрозуміло, обрати собі іншого захисника. В разі якщо цього зроблено не буде, суд не виключає можливості вирішити питання про призначення безоплатного захисника обвинуваченому Новікову для того, щоб дотриматись розумності строків і забезпечити виконання обов'язку суду здійснювати правосуддя», – підкреслив головуючий суддя.

Як відомо, в листопаді 2017 року САП направила справу Насірова до суду. З того часу прокурори САП читали обвинувальний акт у справі, який складається з 774 сторінок. На оголошенні повної версії акту наполягала сторона захисту. За цей час прокурори встигли зачитати трохи більше половини документу. Лише 19 листопада 2019 року прокурор САП зачитав Насірову короткий обвинувальний акт.

Нагадаємо, Насірова та Новікова обвинувачують у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364) та службовому підробленні (ч. 1 ст. 366 ККУ). За версією слідства, екс-голова ДФС і директор департаменту ДФС у період 2015-2016 років дозволили компаніям народного депутата-втікача Олександра Онищенка, підозрюваного в організації «газових схем» за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування», не сплачувати державі рентну плату за користування надрами. Ці дії завдали державі збитків на суму понад 2 мільярди гривень.

Раніше Вищий антикорупційний суд почав розглядати справу Насірова. Також Шевченківський райсуд Києва йому зменшив заставу втричі.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: