НАБУ проводило ще один обшук в «офшорній справі» Насірова

Читать на русском
Кілька місяців тому Національне бюро проводило слідчі дії у житлі ймовірного фігуранта кримінального провадження.

Детективи Національного антикорупційного бюро у березні проводили обшук в квартирі особи, яка фігурує у кримінальному провадженні про можливе одержання колишнім головою Державної фіскальної служби Романом Насіровим неправомірної вигоди від аграрних компаній.

Про це йдеться в ухвалі Київського апеляційного суду від 12 червня, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, детективи здобули дані щодо безпосереднього стосунку Насірова до офшорної компанії RN Group Ltd (Британські Віргінські Острови). Вказується, що в середині 2012 року екс-голова ДФС як директор RN Group Ltd підписав договір з українською компанією ТОВ «Укрзернопром Агро» з купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ «Укрзернопром-Іванків» у розмірі 99% – засновником і керівником фірми є рідний брат Насірова Євген. До того ж станом на жовтень 2017 року кінцевим бенефіціарним власником компанії RN Group Ltd також був брат фіскала.

У Бюро зазначили, що RN Group Ltd має рахунок у швейцарському банку, доступ до якого компетентним органам Швейцарії через неявку детектива не надав суд. За інформацією детектива, на вказаний рахунок могли перерахувати неправомірну вигоду з рахунку компанії UAI-Trade SA у латвійському банку. Фірма UAI-Trade SA пов'язана з ТОВ «Українські аграрні інвестиції» – в 2015-2016 роках українська компанія здійснювала експорт зерна UAI-Trade SA за заниженою вартістю. За версією слідства, UAI-Trade SA могла використовувати рахунок у латвійському банку для переказу грошей на рахунок компанії RN Group Ltd в Швейцарії у вигляді неправомірної вигоди Насірову за сприяння у відшкодуванні ПДВ ТОВ «Українські аграрні інвестиції», яке пов'язане з компанією.

Також детективи встановили факт опосередкованого перерахування грошей на рахунки RN Group Limited від інших офшорних компаній, які пов'язані з фірмами, які отримали відшкодування ПДВ ву 2015-2016 роках. Зокрема, на рахунки RN Group Limited надходили кошти через інших посередників-офшорів: Ktonel Holdinds Limited, Ipson Holdings Limited, Shellrock Sales Inc. і Lazer Plus Limited. Детективи дізналися, що банківський рахунок Ktonel Holdinds Limited відкрив українець, який раніше був керівником ТОВ «Газенерголізинг». Згідно даних реєстру юросіб, у період 2010-2017 років директором цієї фірми був Андрій Остапко. НАБУ встановило, що в заповнених у банківських установах анкетах від імені Ktonel Holdinds Limited контактною особою для зв'язку з представниками банківської установи була ще одна особа. Детективи вважають, що вона і Остапко сприяли Насірову в одержанні коштів, бо саме вони перераховували гроші на нібито підконтрольні ексголові ДФС офшорні рахунки.

Крім того, детективи встановили, що у серпні-вересня 2015 року з рахунку Ktonel Holdinds Limited на рахунок RN Group Ltd брата Насірова надходили кошти, які перераховувалися від компанії ULF Trade AG. Вказана фірма входить до структури агрохолдингу UkrLandFarming, кінцевим бенефіціаром якого є український олігарх Олег Бахматюк. ULF Trade AG перераховували кошти Ktonel Holdinds Limited з призначенням платежу «за пшеницю».

Ще у НАБУ дізналися, що компанія RN Group Ltd отримувала кошти від ULF Trade AG не тільки за посередництва Ktonel Holdinds Limited, а й інших офшорів, зокрема Ipson Holdings Limited і Lazer Plus Limited. Детективи встановили, що не тільки компанія брата Насірова отримувала ці кошти, але й офшор Lamagan Ventures Limited, який контролює тесть ексголови ДФС Олександр Глімбовський.

6 березня детективи провели обшук у особи, в якої вилучили купу документації, а саме: фотокопія свідоцтва про правовий статус і фінансове становище компанії Foxter Limited, а також інші пов'язані з фірмою документи; копії паспортів; копія інвойсу; завірена копія корпоративного реєстру RN Group Limited; аркуші із чорновими записами рукописним текстом та інше. Вказане постановою детектива НАБУ визнане речовими доказами, а рішенням суду на документацію накладено арешт. Не погоджуючись з таким рішенням, власник майна подав апеляцію. Вивчивши скаргу, суддя її залишив без задоволення.

Нагадаємо, НАБУ проводило обшук в іншого фігуранта цієї справи.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: