ЗНО-2020: для кого скасували іспити, коли відбудеться тестування, як покращити середній бал атестата

Читать на русском
Усім, хто закінчує цьогоріч школу, коледж, технікум та планує вступати до вишу, все одно доведеться складати ЗНО. Тільки з певними нюансами.
Слово і діло

Інформація про те, що Верховна рада скасувала ДПА, у тому числі в формі ЗНО, багатьох збила з пантелику. Водночас у Міністерстві освіти заявили, що скасування ЗНО є неприпустимим, оскільки це єдиний об’єктивний інструмент оцінювання та механізм прозорого вступу до вишу, а його відсутність створить значні корупційні ризики. «Слово і діло» розбиралося, що ж буде із ЗНО, хто повинен проходити тестування та в які терміни.

Скасували ДПА чи ЗНО?

Учнів шкіл, профтехів та студентів коледжів, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019-2020 навчальному році, звільнено від державної підсумкової атестації (ДПА). При цьому за власним бажання ДПА все-таки можна пройти. Відповідний закон 18 червня 2020 року ухвалила Верховна рада України.

«Через епідеміологічну ситуацію парламент ухвалив рішення звільнити випускників нинішнього навчального року від державної підсумкової атестації. Водночас випускники мають право пройти ДПА, у тому числі у формі ЗНО, за власним бажанням. МОН вже розробляє методичні рекомендації для закладів освіти – їх буде надіслано найближчим часом», – пояснила тимчасово виконувачка обов’язків міністра освіти і науки України Любомира Мандзій.

Тобто випускники, які вирішили у 2020 році вступати до вищих навчальних закладів, обов’язково повинні будуть скласти ЗНО. А щоб додати кілька балів до свого результату, вони можуть також скласти і ДПА.

Скасування обов’язкового ДПА для випускників, по суті, стосується тільки тих, які не збираються цьогоріч поступати. Для абітурієнтів все залишається чинним, як і раніше.

Коли будуть проводити ЗНО?

У МОН повідомили, що готові до проведення ЗНО у безпечних умовах та відповідно до рекомендацій Головного державного санітарного лікаря України і епідеміологічної ситуації.

Для проведення зовнішнього незалежного оцінювання в безпечних умовах все готово: закуплені маски, безконтактні термометри і антисептики.

«ЗНО відбуватиметься в безпечних умовах відповідно до рекомендацій головного санітарного лікаря України. Зараз у нас все готово для проведення ЗНО з 25 червня до 17 липня», – сказала Любомира Мандзій.

Отже, ЗНО відбудеться з 25 червня до 17 липня, як і планувалося раніше.

У МОН зазначили, що у 2020 році на основну сесію ЗНО зареєструвалися 379 тис. 493 учасники, які вибрали 1 млн 227 тис. 154 тестування. Для всіх учасників підготовлені 82 тис. 890 аудиторій у 5 тис. 188 пунктах тестування.

Чому ЗНО-2020 не є добровільним, як писали деякі ЗМІ?

Ухвалений Верховною радою законопроект про скасування обов’язкового ДПА передбачає, що «здобувачі освіти, які завершують здобуття повної загальної середньої освіти у 2019-2020 навчальному році, мають право пройти державну підсумкову атестацію, у тому числі у формі зовнішнього незалежного оцінювання, за власним бажанням».

Все про ЗНО-2020: затверджені МОН строки та умови проведення, вступна кампаніяХто може змінити місце проходження ЗНО, а хто ще встигне зареєструватися, що треба взяти із собою на тестування та які особливості оцінювання через карантин чекають на учнів?

Слід розуміти, що ДПА і ЗНО – це два різні іспити.

ДПА – це іспит, який випускники шкіл складають, щоб отримати сертифікат про середню освіту, а ЗНО складають, щоб мати можливість вступити до вишу. І його складають не тільки випускники шкіл, але й ті, хто закінчує технікуми, коледжі й планує вступати до вишів.

Якщо випускник не збирається у 2020 році вступати до вишу, то він може обмежитися ДПА, або, як це відбудеться цього року, взагалі не складати його. Але для вступу до університету чи інституту необхідно скласти ЗНО.

Тому цьогоріч ті, хто просто закінчує школу і хоче отримати сертифікат про середню освіту, звільняються від ДПА, які є, по суті, випускними іспитами. Але для абітурієнтів-випускників ЗНО обов’язкове.

Також складати ЗНО треба тим, хто планує вступати до вишу після закінчення середньої освіти у коледжі, технікумі чи просто не мав результатів ЗНО з попередніх років або бажає покращити свій результат.

Як відмовитися від складання ДПА?

Вірогідно, тим випускникам, які не хочуть складати ДПА, школи видаватимуть сертифікати про середню освіту, де в додатках до сертифікатів буде зазначено «Звільнений/Звільнена від ДПА». Попередньо планувалося, що оригінали сертифікатів видаватимуть до кінця червня.

Для випускників 2020 року, які будуть вступати до вишів, передбачена можливість результати ЗНО зарахувати як бали ДПА. Якщо ЗНО буде успішне, то його результати можуть підвищити середній бал атестату, що збільшує шанси на вступ.

Як можна буде перенести бали, щоб покращити свій результат, МОН найближчим часом повідомить, після того, як розробить відповідний механізм.

Раніше ми детально розбиралися, коли та за яких умов проводитимуть ЗНО-2020 в умовах карантину та що буде зі вступною кампанією.

Також ми писали, що через коронакризу в українських вишах може збільшитися кількість абітурієнтів за рахунок тих, хто не поїде навчатися за кордон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: