Легалізація грального бізнесу: які ризики стоять за «швидкими» доходами до бюджету

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Парламент має намір почати розгляд законопроекту про гральний бізнес у другому читанні. При цьому нардепи очікують, що розгляд не розтягнеться на кілька днів. Експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко в коментарі «Слово і діло» зауважив, що надходження до бюджету в рамках таких змін будуть мати короткостроковий ефект.

«Україна не повинна йти шляхом Монте-Карло чи Лас-Вегаса, і я ставлюся негативно до заробляння грошей на гральному бізнесі. Що стосується економічного впливу, мені здається, що це може мати певний вплив на збільшення доходів бюджету, якщо уряд не бачить інших джерел отримання доходів. Проте, зі стратегічної точки зору такий акцент завдасть більше шкоди, ніж користі, бо це зорієнтовано на швидкі гроші без зайвих зусиль», – сказав Володимир Сіденко.

Дохід від казино: чи легалізують гральний бізнес у 2020 році?Вже до кінця травня парламент може легалізувати гральний бізнес. Чи вдасться за допомогою цього кроку наповнити бюджет та чи не будуть ризики більшими за доходи держави, дізнавався політолог Олександр Радчук.

Експерт пояснив, що в результаті такі доходи залежатимуть від певних коливань та непередбачуваних обставин, тому зазвичай це не має позитивного довгострокового впливу на економіку.

«Ба більше, немає жодної гарантії, що ці кошти будуть використані для створення можливостей. По суті, в політиці доходів уряду спостерігається певний ухил на швидкі доходи. Такий підхід властивий не лише уряду, але й українському бізнесу, який орієнтований на короткострокові рішення. Мені здається, що це небезпечний момент», – наголосив Сіденко.

Економіст додав, що легалізація грального бізнесу повинна враховувати особливості регулювання.

«Загалом така перспектива є дуже сумнівною, зважаючи на те, що загальна інфраструктурна готовність України до напливу багатих туристів, які такими послугами готові користуватися, є дуже обмеженою. Дуже важко уявити, що люди, які витрачають в такий спосіб кошти, поїдуть відпочивати дл України, тому сподівання на надходження від іноземців здаються сумнівними. Якщо йдеться про легалізацію кримінальних коштів, цього можна добитися, але тут теж потрібні стратегічні правильні кроки», – пояснив експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Раніше Арахамія заявив, що Верховна рада може ухвалити законопроект про легалізацію грального бізнесу до кінця травня.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: