Референдум РФ на окупованих територіях: якою має бути реакція України

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Голосування за зміни до Конституції Російської Федерації пройде першого липня. Зокрема, Росія організовуватиме дільниці для голосування й на території окупованих територій України. У коментарі «Слово і діло» директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик зауважив, що Україна повинна переслідувати організаторів референдуму на своїх територіях у рамках українського законодавства.

«Щодо того ідеального, що ми могли б собі поставити за мету. По-перше, заявити про те, що участь у будь-яких опитуваннях чи референдумах щодо Конституції Росії на території України суперечить українському законодавству. Проти організаторів – члени та керівників комісії – повинно бути зафіксовано кримінальне порушення з перспективою осудження і винесення вироку. По-друге, наполягати на санкціях проти організаторів. Це інформування Євросоюзу з приводу цих осіб щодо подальшого запровадження санкцій», – прокоментував Кулик.

США продовжили санкції проти влади БілорусіПрезидент США Дональд Трамп в четвер, 11 червня, підписав постанову про продовження на рік дії санкцій щодо представників керівництва Білорусі.

Експерт наголосив, що Україна повинна переслідувати організаторів виборів РФ на території України відповідно до українського законодавства та міжнародного права.

«З боку України повинні бути зусилля щодо переслідування організаторів виборчого процесу Росії на території України з використанням механізмів міжнародного права», – додав він.

«Але, як буде неідеально: заплющити очі на виконавців середньої ланки й тільки щодо керівників комісій та посадових осіб вимагати покарання», – підсумував Віталій Кулик.

Нагадаємо, у травні до оголошеного в березні продовження санкцій Європейського союзу щодо фізичних осіб і організацій РФ через анексію Криму приєдналися Чорногорія, Албанія, Норвегія, Україна та Республіка Молдова.

На початку березня 2020 року постійні представники країн-членів Євросоюзу узгодили продовження на пів року індивідуальних санкцій проти Росії.

Також Трамп на рік продовжив антиросійські санкції через анексію Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: