«Бориспільський експрес»: трьом підозрюваним визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув три клопотання детективів і прокурорів про застосування запобіжного заходу.

Вищий антикорупційний суд визначив запобіжний захід у вигляді 336 тисяч гривень застави директору філії Головного інформаційно-обчислювального центру ПАТ «Укрзалізниця» Олександру Войтку.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомили в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Також ВАКС визначив заставу розміром 630 тис. грн колишньому заступнику Войтка Вадиму Горюшку. Крім того, суд визначив 945 тис. грн застави заступнику директора приватної компанії «Віртуальні технології і системи» Євгену Серебряному.

За інформацією «Слово і діло», Серебряний раніше працював в УЗ на посаді директора департаменту економічної та інформаційної безпеки. Як повідомили джерела в антикорупційних органах правопорядку, йому про підозру повідомили пізніше, ніж першим чотирьом підозрюваним, оскільки не могли його знайти.

12 червня ВАКС має обрати запобіжні заходи ще двом підозрюваним – колишньому бенефіціару ТОВ «Віртуальні технології і системи» Сергію Кравцю та директору компанії Олексію Косенку.

НАБУ і САП встановили, що у 2018 році посадовці УЗ ініціювали закупівлю нового сервісу для продажу квитків на «Бориспільський експрес». Для уникнення проведення відкритих торгів службовці нібито підробили документацію та, всупереч закону, організували закупівлю за переговорною процедурою.

Проте в рамках проведеної експертизи було з'ясовано, що надане для продажу квитків на «Бориспільський Експрес» програмне забезпечення УЗ фактично дублює функціональні можливості вже наявного електронного сервісу booking.uz.gov.ua і тим самим не потребує додаткових витрат.

Зі свого боку розробник сервісу запропонував УЗ безкоштовно реалізувати електронний продаж на «Бориспільський експрес» - просто додавши відповідну опцію до вже функціонуючого сервісу. Однак, УЗ обрала інший спосіб отримання сервісу – витративши 10,4 млн гривень за придбання цієї опції у іншої компанії.

«Лише після початку досудового розслідування і проведення слідчих дій керівництво УЗ зупинило розрахунок за програмне забезпечення і 10,4 млн грн залишилися на рахунках державної компанії», – додали в САП.

На сьогодні вказаним особам, причетним до реалізації злочинної схеми, повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 15 ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України («незакінчений замах на заволодіння грошовими коштами АТ «Укрзалізниця» в особливо великому розмірі вчинений службовими особами державної компанії шляхом зловживання власним службовим становищем за попередньою змовою групою осіб»).

Раніше у цій справі детективи НАБУ провели обшук у члена правління ПАТ «Укрзалізниця» Романа Веприцького. Пізніше в Бюро прокоментували слідчі дії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: