МЗС вимагає перевірити законність візиту Сійярто перед виборами

Читать на русском
МЗС звернувся до компетентних органів через участь угорського міністра у виборчій кампанії на Закарпатті.

Міністерство закордонних справ звернутися в компетентні органи України про надання правової оцінки візиту Закарпатської області міністром зовнішньої економіки і закордонних справ угорської республіки Петером Сіярто напередодні парламентських виборів.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на пресс-службу МЗС України.

Як повідомляється, Сійярто, проігнорувавши відповідні рекомендації МЗС України, 16 липня відвідав місто Берегове Закарпатської області, де взяв участь у низці публічних заходів.

У Міністерстві розповіли, що в офіційній ноті Посольства Угорщини в Україні зазначено, що цей візит Сійярто здійснив на запрошення народного депутата України Василя Брензовича, який є кандидатом у народні депутати на позачергових виборах у Верховну раду.

«Водночас пунктом 1 частини першої статті 74 закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що участь у передвиборній агітації забороняється іноземцям та особам без громадянства, у тому числі в публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати», - йдеться в повідомленні

Крім того, у МЗС зазначили, що стаття 41 Віденської конвенції про дипломатичні зносини 1961 року передбачає, що всі особи, які користуються дипломатичними привілеями та імунітетами, зобов'язані поважати закони і постанови держави перебування, а також зобов'язані не втручатися у внутрішні справи цієї держави.

Раніше повідомлялося, що в Офісі президента планують приймати заходи до угорським політикам через зустрічі з окремими народними депутатами напередодні парламентських виборів.

Нагадаємо, 15 липня Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість останніми діями Угорщини, які мають ознаки втручання у внутрішньополітичне життя України перед позачерговими виборами у Верховну раду.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: