Оренда житла в умовах карантину: як змінилися ціни та чого чекати далі

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Карантин в Україні через епідемію коронавірусу вніс корективи в життя всіх: хтось змушений заморозити свій бізнес, хтось пішов у вимушену відпустку, а дехто взагалі залишився без роботи. Експерт у сфері нерухомості Олег Приходько у коментарі «Слово і діло» зауважив, що нові реалії торкнулися й ринку оренди житла, який дуже стрімко відреагував на запроваджений в Україні карантин. Мабуть, десятки тисяч орендарів покинули свої столичні квартири та поїхали на історичну батьківщину в пошуках затишного та безпечного притулку від коронавірусу. Експерт спрогнозував, що через зупинку роботи закладів харчування, малих підприємств, центрів побуту, краси, стоматологій та інших закладів багато із тих, хто покинув орендоване житло, найближчим часом не зможуть повернутися до столиці, навіть після пом’якшення карантину та дозволу бізнесу відновити діяльність.

Олег Приходько наголосив, що орендодавці вимушено позбулися своїх орендарів. Співрозмовник уточнив, що в Україні 80% орендного ринку житла перебуває в тіні, офіційна статистика відсутня, але є тенденція до зниження орендних щомісячних ставок на рівні 20-50%.

За словами експерта, якщо провести аналогію із кризою 2008 року, тоді вартість оренди житла впала втричі. Зараз говорити про таке падіння передчасно, однак за сегментами житла зміни будуть обов’язково.

Особливості економічних криз в Україні 1998, 2008 і 2014 роківСлово і Діло пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – 1998, 2008 і 2014 років

«Найдорожчий сегмент, який до карантину коштував 2-3 тис у.о. на місяць, може майже безболісно запровадити тимчасову знижку на рівні 50%. На противагу найдешевший сегмент коштував 6-8 тисяч гривень, і нерідко таке житло винаймали 2-3 особи. Із відтоком орендарів найдешевші квартири стали заручниками щомісячних комунальних платежів», – прокоментував Олег Приходько.

Експерт звернув увагу на те, що зростає заборгованість киян за комунальні платежі. За оцінками КМДА, заборгованість на середину квітня становила близько 6 млрд грн, вказав він. «Хоча ця сума напряму не корелюється із орендним житлом, видно, що рівень доходів населення значно знизився за один місяць карантину», – додав фахівець.

Він пояснив, що зниження рівня життя – прямий фактор, що впливає на рівень орендних ставок.

«Якщо карантин та падіння економіки триватимуть ще 2-3 місяці, то не виключено, що ми станемо свідками, коли оренда квартир буде дорівнювати вартості комунальних послуг», – поділився думками експерт у сфері нерухомості.

Приходько також додав, що важливим чинником, який наразі свідчить про падіння рівня столичного життя, є цифра у 4,2 млрд грн, яка складається із несплачених податків за нерухоме майно та землю, плюс несплата податку на доходи фізичних осіб.

«Загальна картина така: відтік орендарів та різке зниження їхніх доходів, падіння економіки та зниження рівня життя населення країни у цілому. І чим довше буде така ситуація, тим більше знизиться орендний ринок житла. Вже сьогодні можна говорити, що до кінця 2020 року орендні ставки не підвищаться до рівня зими 2019-2020 років», – зауважив Приходько.

На противагу квартирному багатоповерховому орендному житлу новий імпульс отримало заміське орендне житло, додав співрозмовник.

«Якщо у квітні таке зростання було на рівні 50%, то вже протягом травня таке зростання може сягнути двократного рівня порівняно з минулим роком, і це буде не межа. Однак необхідно зауважити, що така тенденція справедлива лише для столичного регіону», – констатував Приходько.

Експерт не виключив, що в разі різкої девальвації гривні взаєморозрахунки між орендодавцями та орендарями перейдуть на розрахунок у національній валюті.

«Якщо буде втілена іпотека під 10% річних, про яку вже близько року говорять президент та прем’єри (минулий та теперішній), то до 10-15% наймачів зможуть протягом року звільнити орендоване житло та переїхати до власної оселі», – підсумував експерт у сфері нерухомості Олег Приходько.

Раніше юрист Геннадій Дубов пояснив, кому все-таки доведеться заплатити за оренду під час карантину.

«Слово і діло» пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – в 1998, 2008 і 2014 роках.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: