Основні зустрічі президентів України та США: історія питання

Читать на русском

Перша зустріч президента Володимира Зеленського зі своїм колегою Дональдом Трампом мала відбутись у день, коли стало відомо, що президенту США загрожує імпічмент через телефонну розмову із Зеленським. Не найкращий початок для дружніх відносин, але на те й існує майстерність дипломатії, щоб із патової ситуації вичавити максимум користі. «Слово і Діло» пропонує пригадати, як розвивались українсько-американські відносини та коли проходили найбільш доленосні зустрічі президентів України і США.

США визнали Україну як незалежну суверенну державу 25 грудня 1991 року, пройшло більше року перш ніж між двома державами було встановлено дипломатичні відносини і ще тривалий час заокеанська супердержава сприймала нашу країну, як відколоту частину Росії.

Поки Україна намагалася добитися від США реального визнання як рівноправного партнера, американські політики концентрувалися на питанні української ядерної зброї.

Перший офіційний робочий візит президента України Леоніда Кравчука до США відбувся 5-11 травня 1992 року, під час якого було підписано політичну декларацію та меморандум про взаєморозуміння між урядами. В політичній декларації вперше було зафіксовано формулу «демократичного партнерства».

Потепління у взаєминах двох держав почалося наприкінці 1993 року, коли новий президент США Білл Клінтон на відміну від свого попередника Джорджа Буша старшого почав віддалятися від Росії, де намітилися антидемократичні тенденції. На початку 1994 року в Москві президенти Клінтон, Кравчук та Єльцин підписали тристоронню угоду, згідно з якою Україна зобов'язувалася знищити усю ядерну зброю, розташовану на її території, протягом семи років.

З ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденціїЗ моменту інавгурації президент Зеленський побував із візитами у Брюсселі, Франції, Німеччини, Туреччини, Польщі, Канаді та зустрічався в Києві із прем’єром Ізраїлю, керівництвом МВФ та делегацією ЄБРР.

Наступний Президент України Леонід Кучма проголосив курс на проведення ліберальних економічних реформ і в Україні був затверджений «багатовекторний» курс української зовнішньої політики. Кучма зустрічався із Клінтоном сім разів.

У листопаді 1994 року в Вашингтоні була підписана Хартія українсько-американського партнерства, дружби та співробітництва, а у 1999 році Кучма відвідав столицю США в рамках Вашингтонського саміту НАТО.

На початку 2005 року новий президент України Віктор Ющенко зустрівся у Брюсселі з президентом США Джорджем Бушем молодшим в рамках саміту НАТО. Буш заявив, що двері НАТО для України відчинені, але від президента Ющенка, його влади та народу України залежить, щоб українські інституції відповідали вимогам демократичної держави. Загалом президенти зустрічалися чотири рази.

У квітні 2010 року Віктор Янукович в якості президента України зустрівся в Вашингтоні із Бараком Обамою в рамках саміту з ядерної безпеки. Обама підтвердив зобов'язання США надати Україні 250 млн доларів на безпеку Чорнобильської АЕС. Президенти зустрічалися ще три рази.

Наступного разу Обама зустрічався вже із Петром Порошенком у вересні 2014 року в Вашингтоні, пообіцяв підтримку в дипломатичному врегулюванні конфлікту на Сході України та не відповів на прохання українського президента про поставки летальної зброї Україні зі США. Загалом Порошенко вісім разів літав на зустрічі із Обамою, а пізніше — із Трампом.

Раніше ми писали, з ким зі світових лідерів встиг зустрітись президент Зеленський за чотири місяці каденції.

Також «Слово і Діло» повідомляло, що Трампу можуть оголосити імпічмент через скандал із дзвінком Зеленському. Ми подивились, якою була реакція на цю новину українського сегменту соцмереж.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: