ВАКС закрив справу Гаврилової за строками давності

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання сторони захисту про закриття справу колишньої очільниці аудиторської служби.
Лідія Гаврилова

Вищий антикорупційний суд закрив кримінальне провадження за обвинуваченням колишньої голови Державної аудиторської служби України Лідії Гаврилової у недостовірному декларуванні.

Про це журналісту «Слово і діло» повідомила керівниця відділу комунікацій ВАКС Олеся Чемерис.

За її словами, справу закрили за строками давності, які спливли у квітні 2020 року.

Нагадаємо, голові Держаудитслужби повідомили про підозру у незаконному збагаченні та недостовірному декларуванні. За даними слідства, Гаврилова упродовж 2015-2017 років отримала у власність активи, законність підстав набуття яких не підтверджена доказами та вартість яких значно перевищує її законні доходи.

Зокрема, йдеться про придбані об'єкти нерухомого майна в Києві (квартира, два паркомісця), позашляховик (2016 року випуску), дорогі меблі, техніку, золоті злитки та готівку – в сумі 112,8 тисяч доларів та 8,5 тисяч євро, які відшукали й вилучили детективи НАБУ під час обшуку квартири за місцем проживання чиновниці. Справу в цій частині ВАКС закрив, оскільки Конституційний суд визнав неконституційною статтю про незаконне збагачення.

Крім того, на переконання детективів Бюро, посадовець внесла завідомо недостовірні відомості до щорічних е-декларацій за 2015 (понад 2,86 млн грн) та 2016 роки (понад 4,67 млн грн). На думку слідства, чиновниця вказала недостовірну вартість квартири, що належить їй у місті Києві – 1,06 млн грн замість фактичних майже 2,74 млн грн.

Також не зазначені автівка та два паркомісця, власником яких є її колишній чоловік, із яким сімейні стосунки фактично не припинені. Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 46 закону України «Про запобігання корупції», майно мало бути зазначене у щорічній декларації. Втім, Конституційний суд визнав неконституційним статтю Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

Раніше Солом'янський районний суд міста Києва передав справу Гаврилової до ВАКС.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: