НАБУ розслідує можливі зловживання Мінінфраструктури з корабельним збором

Читать на русском
У Національному бюро розслідують можливі зловживання Мінінфраструктури у 2014-2015 роках на користь приватних фірм.
Міністерство інфраструктури

Національне антикорупційне бюро розслідує можливі зловживання посадових осіб Міністерства інфраструктури України, які дозволили приватним компаніям отримувати у 2014-2015 роках грошові кошти від корабельного збору.

Про це йдеться в рішенні Вищого антикорупційного суду, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, посадовці Мінінфраструктури могли зловживати службовим становищем, що виразилося у вжитті упродовж 2014-2015 років заходів до ухвалення нормативно-правового акту, яким законодавчо закріплено можливість надходження грошових коштів від корабельного збору на користь приватних суб'єктів господарювання. Згідно фабули справи, вказані зловживання могли бути вчиненні за попередньою змовою з приватними компаніями «ТІС-Руда» та ТОВ «ТІС-КТ» з метою заволодіння коштами державного підприємства «Адміністрація морських портів України».

Як встановило слідство, наказом Мінінфраструктури від 24 липня 2015 року внесено зміни до наказу, якими встановлено коефіцієнти при справлянні корабельного збору з суден, що входять в акваторію морського порту «Южний» для виконання вантажних операцій в операційних акваторіях, прилеглих до причалів № № 18-22, власниками яких є ТОВ «ТІС - Контейнерний термінал» та ТОВ «ТІС - Руда». Цим же наказом встановлено, що частина корабельного збору стягується на користь «власника операційної акваторії причалу (причалів)», яким визначено ТОВ «ТІС - Контейнерний термінал» та ТОВ «ТІС - Руда».

Однак, станом на ухвалення цього наказу Мінінфраструктури, у ТОВ «ТІС-Контейнерний термінал» та ТОВ «ТІС-Руда» були відсутні документи, що підтверджували б право власності на операційні акваторії до причалів в порту «Южний». Слідством встановлено, що цей наказ суперечить положенням ст.ст. 5-6 Водного кодексу України та ст. 84 Земельного кодексу України, оскільки операційні акваторії причалів можуть перебувати виключно у державній власності. Судом продовжено слідство у справі до 23 квітня 2021 року.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливу розтрату 200 млн грн посадовцями Укравтодору. Також бюро розслідує можливе заволодіння коштами ПАТ «Укрзалізниця» на купівлі вугілля.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: