Посол США при ОБСЄ закликав Росію припинити окупацію Криму

Читать на русском
Посол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор назвав репресії проти кримських татар та інших українських громадян в Криму образою для цієї організації, закликавши вкотре Росію негайно припинити окупацію півострова.

Посол США при ОБСЄ Джеймс Гілмор назвав репресії проти кримських татар та інших українських громадян в Криму образою для цієї організації, закликавши вкотре Росію негайно припинити окупацію півострова.

Про це він сказав у своїй промові до Постійної ради ОБСЄ.

Так, на засіданні Постійної ради минулого тижня піднімалося питання депортації кримських татар, коли в період з 1944 по 1947 роки загинуло майже 100 тисяч осіб, з 200 тисяч насильно вивезених.

«Ми знаємо, що Україна збирається знову актуалізувати це питання, але ми розглядаємо це зараз, як частину нашої заяви. Зловживання щодо кримських татар тривають в окупованому Росією Криму. Кримські татари щодня піддаються переслідуванням, арештам і тюремному ув'язненню з боку російських окупаційних властей. Повідомлення про вбивства, насильницькі зникнення, тортури, показові судові процеси і примусове психіатричне лікування - колись хворобливий спогад про радянське минуле - є частиною нової реальності в Криму», - сказано в повідомленні.

За даними ОБСЄ, приблизно 15 осіб зникли з початку російської окупації півострова.

Так, 24 травня буде чотири роки з дня викрадення кримськотатарського лідера Ервіна Ібрагімова (Умерова). Його місцезнаходження залишається невідомим до цього дня.

«Хоча російська влада нібито почала офіційне розслідування зникнення Ібрагімова, ніхто з винних у його або будь-якому іншому зареєстрованому зникненні не було притягнуто до відповідальності. Крім того, Росія заборонила кримськотатарський Меджліс - єдиний незалежний, юридично визнаний представницький орган татарського народу, а також закрила засоби масової інформації татарською мовою і школи на татарській мові», - зазначив Гілмор.

В ОБСЄ вважають, що російські репресії змусили десятки тисяч кримчан покинути півострів, ставши внутрішньо переміщеними особами в інших частинах України.

«Репресії проти татар і інших українських громадян в Криму є образою для цієї організації - для ОБСЄ - і для загальної порядності. Ми знову закликаємо Росію негайно припинити окупацію Криму», - додав посол США при ОБСЄ.

Він зазначив, що Сполучені Штати повністю підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в межах її визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо анексію Криму Росією. Ми приєднуємося до наших європейських і інших партнерів в підтвердженні того, що наші санкції проти Росії залишаться в силі до тих пір, поки Росія повністю не виконає свої зобов'язання в контексті Мінських домовленостей. Санкції, пов'язані з Кримом, будуть діяти до тих пір, поки Росія не поверне Україні повний контроль над півостровом», - підкреслив Гілмор.

Раніше шість країн зробили спільну заяву до роковин депортації кримськотатарського народу.

Нагадаємо, у понеділок, 18 травня, виповнилося 76 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: