Реформа прокуратури: чому не всі досвідчені прокурори пройшли тести

Читать на русском

Атестація прокурорів у рамках реформи прокуратури досі активно обговорюється в професійних колах. Чи «зрізалися» некомпетентні з професійної точки зору прокурори на тестуванні? Чи була можливість у прокурорів заздалегідь отримати питання, які їм дісталися на тестуванні? Чи були в тестах питання не за фахом? Які претензії були в прокурорському співтоваристві до різних етапів тестування? Яким був мінімальний бал на тестуванні? Яким було ставлення прокурорів до атестаційної комісії? Про це та інше у другій частині відео-проєкту «Слово і діло» поговорили кандидат юридичних наук, який входив до складу відбіркової комісії Геннадій Дубов, експерт із конституційного права Богдан Бондаренко й колишній прокурор, який пройшов атестацію, юрист Олексій Ничипоренко.

«Спочатку вийшла свого роду провокація з анонімками, яких в результаті не було жодної під час атестації. Унаслідок із органів пішло близько 15 сильних профі, які могли б цей орган піднімати. І вони реально жили на зарплату», – сказав Ничипоренко, додавши, що так вийшло через хаотичність ухвалених рішень.

Утім, під час атестації були і ті, хто не зміг пройти тести через некомпетентність. «З іншого боку, були такі колеги, про яких я знаю, що вони сильні професіонали, знавці кримінального права й процесу. Але вони не набрали потрібних балів», – зазначив юрист.

Реформа прокуратури: погляди з різних сторін. 2 частинаСлово і Діло

На думку Ничипоренка, сама система атестації не показує дійсного рівня знань законодавства прокурором. Спрацьовує комплекс причин – це можливість людини, підготуватися, самоорганізуватися, долати стресові ситуації, наявність вільного часу.

«На тестуванні я набрав 84 бали, це непоганий результат. Коли я готувався, то вибрав 100 випадкових питань і набрав 65 балів. Свій результат я поліпшив за 6 днів за рахунок того, що вставав о 8-й ранку і до 10-ої вечора читав ці 6 тисяч запитань. Якби мені зараз дали це тестування, я б його провалив», – сказав Ничипоренко.

Прокурор, який успішно пройшов атестацію, впевнений, що в багатьох просто не було часу підготуватися: «Шість днів і 6 тисяч питань, з яких тільки половина – це кримінальний процес та кримінальний кодекс. А все інше – це цивілка, адмінка, господарський кодекс, закон про поліцію, ДБР, НАБУ. Те, що, у принципі, прокурор у своїй діяльності не використовує».

Перед тим, як проводити атестацію, треба було спочатку скласти штатний розклад, зрозуміти, скільки потрібно прокурорів загального нагляду, ДБР, з питань нагляду за поліцією, з питань нагляду за податковою, для держобвинувачення, а скільки держслужбовців.

Геннадій Дубов зупинився на роботі атестаційної комісії, а також співбесіді на доброчесність, підкресливши, що прокурорів, які не змогли аргументовано пояснити свої доходи або намагалися зробили це, м'яко кажучи, формально, було не так і багато.

Першу частину обговорення реформи прокуратури Ничипоренком, Дубовим і Бондаренком можна подивитися тут.

Також «Слово і діло» розбиралося, що змінилося в роботі комісій з питань добору керівників органу з призначенням на посаду генпрокурора Венедіктової.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: