Вихід із карантину: які ризики чекають на бізнес восени

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Головним ризиком для бізнесу восени залишається можливість другої хвилі епідемії коронавірусу. Про це в коментарі «Слово і діло» заявив економіст-аналітик Борис Кушнірук. Експерт розповів, що тенденції покращення економічної ситуації після виходу з карантину будуть поступовими.

«Ми точно не повернемося до повного відновлення економіки в цьому році й не повернемося до такого рівня обсягів, як були на початку року. Восени вже можливі нові обмеження у зв’язку з другою хвилею пандемії. Сподіваюсь, уряд не стане затискати так економіку, але втрати буду значні. Насамперед будуть страждати від цього малі підприємства. Але підприємці можуть частково підготуватися заздалегідь. Водночас, якщо бізнес напряму залежить від доходу людей, то зробити щось важко: доведеться або скоротити частину персоналу, або взагалі закритися», – прокоментував Борис Кушнірук.

Безробіття в Україні: чи стане легше знайти роботу після карантинуПісля припинення карантину ситуація з безробіттям восени покращиться, але залишатиметься складною, сказав експерт.

Економіст додав, що нова хвиля коронавірусу восени може також вдарити по підприємцях. Водночас, як зауважив Кушнірук, восени ситуація стабілізується.

«Тенденція буде покращуватися. Бізнес поступово буде відновлюватися. Вочевидь, ситуація буде повертатися у звичне русло, але не відразу. Проте, дехто буде змушений припинити діяльність через відсутність обігових коштів. Все це позначиться на активності», – розповів Кушнірук.

Експерт зазначив, що не всім підприємцям вдасться пережити кризу.

«Найшвидше відновиться сфера послуг. Підприємцям, які займаються ремонтами, сантехнікою тощо, важко буде повернутися до попередніх обсягів замовлень. Ресторанний бізнес точно переживе ці часи», – підсумував Кушнірук.

«Слово і діло» розбиралося, для кого та які передбачені виплати, як подавати документи і що таке допомога з часткового безробіття.

Раніше ми розбирались, що буде з економікою України після пандемії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: