НАБУ співпрацює з ФБР у справі ПриватБанку

Читать на русском
Національне бюро співпрацює з американським бюро розслідувань у справі виведення коштів з найбільшого українського банку.
директор НАБУ Артем Сытник и начальник отдела уголовного подразделения ФБР Мэтью Мун

Детективи Національного антикорупційного бюро співпрацюють з агентами Федерального бюро розслідувань у справі ПриватБанку стосовно колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Про це директор НАБУ Артем Ситник повідомив в інтерв'ю американському виданню BuzzFeed News.

За інформацією ЗМІ, агенти ФБР декілька разів прилітали до України, зокрема, у лютому 2020 року, де вони зустрілися з детективами НАБУ і на той час генеральним прокурором Русланом Рябошапкою для обговорення справи Коломойського та Боголюбова.

В інтерв'ю BuzzFeed Ситник повідомив, що НАБУ співпрацює з ФБР у цій справі, проте не надав деталей через угоду про конфіденційність.

В лютому 2020 року директор НАБУ повідомив, що слідство у справі ПриватБанку наближається до кінцевого рішення. Проте пізніше ексгенпрокурор Рябошапка повідомив, що голова Служби безпеки України Іван Баканов заблокував проведення експертизи у справі.

Як відомо, детективи НАБУ проводять розслідування за фактами можливої ​​розтрати коштів ПриватБанку в особливо великому розмірі. За версією слідства, своїми діями керівники та власники установи призвели до збитків у розмірі докапіталізації банку в сумі 116,8 мільярда гривень. У Бюро вважають, що до цього можуть бути причетними й співробітники Національного банку України, адже без їхнього відома така сума не могла розчинитися в повітрі.

За даними слідства, понад 90% кредитів були надані пов'язаним із ПриватБанком позичальникам – спеціально створеним компаніям-пустушкам зі штучним обслуговуванням їхнього боргу за рахунок перекредитування або заміни позичальників на нові такі ж компанії. Після надання рефінансування колишні власники ПБ погодилися на умови реструктуризації цих кредитів, проте цього не сталося. В процесі реструктуризації кредитного портфеля службовці ПриватБанку перевели заборгованість із наявних компаній-пустушок на точно такі ж компанії.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила «антиколомойський закон», підписання якого заблокували. Пізніше підписання розблокували.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: