Відпустка в умовах COVID-19: чого чекати туристам і які напрямки будуть популярні для українців

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Із бронюванням літньої відпустки слід почекати. Таку пораду дає Урсула фон дер Ляйєн, глава Єврокомісії. «Наразі ніхто не може зробити надійних прогнозів на липень і серпень», – заявила глава Єврокомісії в інтерв'ю німецькій масовій газеті Bild am Sonntag. У коментарі «Слово і діло» експерт-міжнародник Антон Кучухідзе зазначив, що багато питань поки залишається відкритими, оскільки кордони не відкриваються за одним підписом. Усе залежатиме від того, як швидко кожна окрема країна буде виходити з періоду пандемії: десь це буде довше, десь швидше. Експерт зауважив, що поступово європейські країни вже відкривають кордони, зокрема Польща, Латвія, Німеччина.

«Звичайно, за заробітчан розв'язалася неабияка боротьба. Фінляндія, Польща, Чехія, Німеччина у будь-які способи будуть організовувати перельоти, але це не маршрути для туризму. Це поїздки наших громадян під зобов'язання, на роботу», – констатував Кучухідзе.

На думку експерта, поїздки за азіатськими напрямками, до Туреччини та Єгипта залежатимуть від того, як країни виходитимуть із карантину. Як показала практика Китаю та Швеції, можна не ставити на паузу, але робити обов'язковими певні санітарні норми: температурний скринінг, масковий та дистанційний режим тощо.

«Якщо санітарні норми застосовувати на практиці, то, можливо, не всі швидко подолають пандемію, але хоча б відновлять польоти», – зазначив він.

Антон Кучухідзе при цьому підкреслив, що не зрозуміло поки, якими будуть розцінки на цей туристичний сезон, оскільки бізнес має бажання підвищити ціни. З іншого боку, це не можна зробити з двох причин.

Пандемія коронавірусу: які країни світу відкривають кордониЧехія вже відкрила кордони, Латвія, Литва та Естонія збираються відновити внутрішні поїздки між країнами, а Франція та Німеччина можуть стати доступними для в’їзду не раніше вересня.

«По-перше, у кожній країні є регулятор, який може регулювати ціни. По-друге, якщо ціни будуть завищені, то бізнес програє конкурентам», – пояснив співрозмовник.

Експерт також уточнив, що перш ніж підвищувати ціни, бізнесу потрібно врахувати, що всі громадяни світу зазнають втрат, оскільки безробіття торкнулося багатьох.

Він звернув увагу на прогноз МВФ, згідно з яким всі економіки світу, навіть топових держав, йдуть у мінус. За даними Фонду, тільки дві країни – Китай та Індія – зіткнуться з великим економічним падінням, але не підуть при цьому в мінус.

«Багато чого залежить і від попиту, без попиту підвищувати ціну ніхто не буде», – зауважив співрозмовник.

Експерт також наголосив на зростанні внутрішнього туризму в Україні. Залученість людей у новинний потік пандемії колосальна, що психологічно й ментально позначається. Це відобразиться і на плануванні відпустки, за кордон поїде менше мандрівників.

«Якщо вірити офіційній статистиці, то рівень захворюваності порівняно з Європою в Україні – один з найнижчих. З цієї точки зору Одеса й курортні зони в околиці будуть користуватися попитом у українців», – припустив Кучухідзе.

Крім Одеси, серед топових напрямків для українців влітку 2020 року експерт також виділив Карпати.

«Навіть якщо з України відкриють рейс до будь-якої європейської країни, це не дає гарантій того, що політ відбудеться. Вже зараз, коли з'являються якісь рейси, йде примітка, щоб туристи були готові до його скасування. При цьому оплату зробили, значить це ризик втрати грошей. Країна, яка приймає рейс, може закрити кордон будь-якої миті, якщо виникне форс-мажор. Тому з точки зору економії коштів, а в українців їх не так багато, цього літа більше буде орієнтир на внутрішній туризм. Ба більше, в Україні досить красивих і незвіданих місць», – прокоментував експерт-міжнародник Антон Кучухідзе.

«Слово і діло» пропонує подивитися, які країни відкрили або планують найближчим часом відкрити кордони і як пандемія вдарила по туристичній галузі.

Як коронавірус вбиває авіацію – читайте в авторській колонці за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: