Мільйонні премії «Нафтогазу»: НАБУ одержало доступ до документів компанії

Читать на русском
Антикорупційний суд задовольнив клопотання детектива та прокурора про надання тимчасового доступу до документів держкомпанії.
Нафтогаз України

Суд надав Національному антикорупційному бюро тимчасовий доступ до службових записок, якими ініціювалася виплата багатомільйонних премій 41 працівнику Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» у справі про можливі зловживання.

Про це повідомляє видання «Наші гроші», яке має у своєму розпорядженні відповідну ухвалу Вищого антикорупційного суду.

Як відомо, НАБУ розслідує кримінальне провадження за фактом можливого зловживання членами наглядової ради, головою та членами правління «Нафтогазу» своїм службовим становищем при ухваленні рішення про виплату премій співробітникам компанії, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам.

За версією слідства, у лютому 2018 року Арбітражний інститут Торгової палати Стокгольму задовольнив вимоги «Нафтогазу» про стягнення з російського «Газпрому» заборгованості за транзитом на загальну суму $4,67 млрд. Цим же рішенням був проведений взаємозалік між компаніями, і в результаті борг, який підлягав фактичній сплаті «Нафтогазу», склав $2,57 млрд.

У квітні 2018 року члени наглядової ради «Нафтогазу» ухвалили рішення про виплату винагороди правлінню та іншим працівникам НАК у зв'язку з їх значним особистим внеском в перемогу над «Газпромом». Загалом такі премії отримав 41 працівник. Загальний розмір винагороди склав 1% від суми загального виграшу у розмірі $43,6 млн.

Як вказує слідство, на момент ухвалення вказаного рішення Наглядовою радою «Нафтогазу» фактично гроші на користь НАК від «Газпрому» не надходили. Крім того, у «Нафтогазі» немає переліку працівників та розмір премій, які підлягають сплаті, а також не вказано внеску кожного працівника з даного переліку в перемогу над «Газпромом».

Слідство відзначило, що представництво інтересів «Нафтогазу» у Стокгольмі здійснювали не працівники НАК, а фірма Wikbord Rein Advokatfirms AS на підставі низки договорів про закупівлю юридичних послуг.

Детективи НАБУ раніше вже отримували доступи до документів «Нафтогазу», однак у результаті їм не були надані всі документи, на підставі яких відбувалася виплата премій, зокрема службові записки. Вказані документи містять відомості про посадовців, які ініціювали виплату премій кожному із 41 працівників «Нафтогазу», яким була виплачена перша частина премій, а також зміст виконаних ними завдань та розмір премій.

Нагадаємо, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в інтерв'ю «Слово і діло» повідомив, що детективи НАБУ мляво розслідують справи про премії менеджмента «Нафтогазу». Раніше суд зобов'язав розкрити інформацію про премії в «Нафтогазі».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: