СБУ за тиждень викрила майже 50 інтернет-агітаторів на фейках про коронавірус

Читать на русском
Кіберспеціалісти Служби безпеки України за минулий тиждень викрили 50 нових інтернет-агітаторів, які поширювали різні фейки про коронавірус. Всього СБУ виявила 370 інтернет-агітаторів.

Кіберспеціалісти Служби безпеки України за минулий тиждень викрили 50 нових інтернет-агітаторів, які поширювали різні фейки про коронавірус. Всього СБУ виявила 370 інтернет-агітаторів.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

«За останній тиждень кіберфахівці СБУ викрили майже 50 нових інтернет-агітаторів, які поширювали різноманітні фейки про епідемію COVID-19. З початку введення карантину Служба виявила 370 таких інтернет-агітаторів і задокументувала, що 17 із них діяли за завданням російської сторони. Кількість заблокованих інтернет-спільнот становить майже 2,5 тисячі із мільйонною аудиторією», - повідомили у спецслужбі.

Аналіз кіберфахівців Служби, як вказано, «свідчить про подальше зростання активності спецслужб країни-агресора та керованих ними агентурних мереж».

«Зокрема, через соціальні мережі російські спецслужби та керовані ними агентурні мережі тролів закликали до порушення карантинних обмежень, проведення акцій протесту, силового захоплення влади та інформаційної підтримки деструктивних і антидержавних заходів», - зазначили у СБУ.

Повідомляється, що СБУ розпочала кримінальні провадження щодо 17 агітаторів, які діяли за завданням російської сторони, за дії, спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України).

«Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому, Конотопі, Івано-Франківську, Хмельницькому та Жашкові», - додали у спецслужбі.

Також зазначається, що інформацію стосовно виявлених 353 агітаторів СБУ спрямувала до Національної поліції. 145 з них уже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Раніше СБУ викрила проросійських інтернет-агітаторів, які закликали до повалення влади.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким продовжив дію застосування санкцій до російських соціальних мереж.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: