СБУ викрила інтернет-агітаторів, які поширювали фейки про коронавірус

Читать на русском
Оперативники СБУ викрили 14 інтернет-пропагандистів, які за завданням російських спецслужб поширювали фейкові новини про коронавірус і сіяли паніку в Україні.

Оперативники СБУ викрили 14 інтернет-пропагандистів, які за завданням російських спецслужб поширювали фейкові новини про коронавірус і сіяли паніку в Україні.

Про це в понеділок, 4 травня, повідомляє пресслужба СБУ.

Інтернет-агітатори, як повідомили в СБУ, діяли в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому та Конотопі. Відносно них СБУ відкрила кримінальні провадження. Крім того, інформація про виявлені 287 проросійських агітаторів спрямована в Національну поліцію. З них 118 вже притягнуто до адміністративної відповідальності за поширення неправдивих чуток, що можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.

Відзначається, що з початку введення карантину оперативники розкрили роботу 301 інтернет-пропагандиста, 14 з яких працювали за завданням російських спецслужб, і які поширювали фейкову інформацію з метою створення обстановки паніки і хаосу в Україні.

У спецслужбі також повідомили, що за час дії карантинних заходів заблокували 2,1 тис. інтернет-спільнот із загальною аудиторією більш як 900 тис. користувачів, які працювали в інтересах країни-агресора.

«Вони намагаються використовувати будь-які інформаційні приводи для створення хаосу і паніки. Зокрема, за вказівкою кураторів проросійські агітатори розповсюджували фейкові новини про святкування Великодня, травневих свят, вимушеного карантину та інших заходів, пов'язаних з дотриманням правил захисту від поширення коронавірусної інфекції», - йдеться в повідомленні.

За даними Служби безпеки України, «зараз відбувається підвищення активності інтернет-пропагандистів, які працюють на російські спецслужби». В період травневих свят їх активність частково перенаправлена з теми коронавірусу на інші суспільно-політичні теми.

Раніше співробітники СБУ викрили трьох жителів Дніпропетровщини, які в соціальних мережах поширювали заклики до протестних заходів на травневі свята через карантин.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила вже 241 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про COVID-19. Заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією майже 900 тисяч користувачів.

Голова СБУ Іван Баканов вніс до РНБО додаткові пропозиції щодо продовження санкцій проти російських вебресурсів та програмних продуктів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: