СБУ викрила ще понад дві сотні інтернет-агітаторів на фейках про коронавірус

Читать на русском
Служба безпеки України викрила вже 241 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про COVID-19. Заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією майже 900 тисяч користувачів.

Служба безпеки України викрила вже 241 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про COVID-19. Заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією майже 900 тисяч користувачів.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«СБУ системно припиняє спроби використання спецслужбами РФ мережі Інтернет для пропаганди сепаратизму та роздмухування паніки навколо коронавірусу. Станом на 28 квітня кіберфахівці Служби викрили вже 241 інтернет-агітатора, які поширювали різноманітні фейки про COVID-19», — повідомили у спецслужбі.

Заблоковано понад 2 тисячі інтернет-спільнот із загальною аудиторією майже 900 тисяч користувачів, додали у СБУ.

«Оперативники спецслужби встановили, що 11 з виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони», — вказали у відомстві.

Стосовно них СБУ розпочала кримінальні провадження за дії, що спрямовані на посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу чи захоплення державної влади (ст. 109 і 110 Кримінального кодексу України). Такі агітатори «працювали» в Києві, Одесі, Дніпрі, Львові, Херсоні, Полтаві, Кропивницькому та Конотопі.

Зокрема, жительці Конотопа повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) та ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. «Жінка в одній із заборонених в Україні соціальних мереж поширювала заклики щодо зміни конституційного ладу в нашій державі та підтримувала ідею створення так званої «Новоросії». Вона також активно поширювала неправдиву інформацію про глобальну пандемію», – розповіли у СБУ.

Інтернет-агітаторці загрожує позбавлення волі строком від 3 до 5 років.

За матеріалами СБУ Національною поліцією вже складено понад 100 адміністративних протоколів за поширення неправдивих чуток, які можуть викликати паніку або порушення громадського порядку, у межах статті 173-1 КУпАП.

Нагадаємо, голова СБУ Іван Баканов вніс до РНБО додаткові пропозиції щодо продовження санкцій проти російських вебресурсів та програмних продуктів.

Також Служба безпеки з початку карантину викрила вже 207 інтернет-агітаторів, котрі поширювали різноманітні фейки про коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: