Законопроект про референдум: чи схвалить Венеціанська комісія ініціативу

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук повідомив, що законопроект про референдум Україна передала на розгляд Венеціанської комісії. У коментарі «Слово і діло» експерт у сфері конституційного права Богдан Бондаренко наголосив, що європейські експерти матимуть зауваження до законопроекту.

«Зеленський обіцяв ще першим своїм указом затвердити концепцію народовладдя в Україні, але він цього не зробив. Закон про всеукраїнський референдум у нас був ще з 2012 року, але він був визнаний неконституційним. Він тривалий час діяв, але жодного разу не був застосований, і у 2018 році його скасував Конституційний суд. По суті, відтоді минуло два роки, і ми живемо без закону. Тому, як не подивитися на це питання, закон ухвалювати треба», – сказав Бондаренко.

Ризик диктатури: яку небезпеку приховують в собі референдумиВерховна рада України ухвалила проєкт закону Про всеукраїнський референдум на громадське обговорення.

Він нагадав, що розроблений робочою групою впродовж декількох місяців законопроект відповідає загальним вимогам із точки зору процесу. Проте, як додав експерт, Венеціанська комісія запропонує внести певні корективи.

«Цей законопроект проходить максимально правильно. З точки зору змісту на відміну від попереднього він відповідає Конституції. По-перше, Венеціанська комісія, крім закону про мову, жодних висновків щодо України не давала. По-друге, із Венеціанською комісією тривали перемовини щодо направлення іншого законопроекту і була їх попередня згода, що вони розглядатимуть. Найімовірніше, закон погодять, але можуть бути деякі зауваження», – резюмував Богдан Бондаренко.

Нагадаємо, текст законопроекту «Про всеукраїнський референдум» з'явився у Верховній раді.

Нагадаємо, профільна робоча група Верховної ради схвалила кінцевий варіант законопроекту «Про всеукраїнський референдум».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: