Ризик диктатури: яку небезпеку приховують в собі референдуми

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Законопроект про референдум може бути хорошим інструментом для існування країни, але часто влада зловживає референдумами. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов.

Політолог нагадав, що проєкт закону, який свого часу вніс Віктор Янукович дозволяв маніпулювати громадською думкою. Тоді це був шлях до узурпації влади і встановлення диктатури в Україні.

Директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» звернув увагу на те, що для багатьох диктаторів світу та диктаторських режимів саме референдум був джерелом для того, щоб легітимізувати узурпацію влади. Білорусь, Фашистська Німеччина, Гаїті та багато інших країн - яскравий приклад, зазначив він.

Експерт переконаний, що в нашому випадку потрібні чіткі запобіжники, щоб уникнути негативних наслідків.

Народовладдя: в чому ризик ухвалення важливих державницьких рішень через референдумНаскільки доцільно виносити на розсуд народу складні та глибоко дискусійні питання та в чому основні ризики плебісцитів для суспільства.

Олександр Леонов зауважив, що президент Володимир Зеленський нерідко в своїх рішеннях йде на пряме порушення українського законодавства, Конституції. Надалі це може переходити в узурпацію влади, є передумови вже зараз.

«Дуже важливо, щоб на певному етапі ми не стали походити на Білорусь в тому плані, що деякі потрібні владі речі будуть проведені в обхід парламенту - через референдум. У підсумку, Україна перетвориться на подобу Білорусі або Росії. До обговорення потрібно залучати фахівців, які вкажуть на проблеми документа. Адже дуже часто поспіх і турборежим призводить до погіршення ситуації, а не поліпшення», - прокоментував директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Нагадаємо, Верховна рада винесла проєкт закону «Про всеукраїнський референдум» на громадське обговорення».

Також читайте в чому ризик прийняття важливих державних рішень через референдум за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: