ВАКС відправив під домашній арешт ексначальника ГУ Міндоходів у Криму

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива та прокурора про застосування запобіжного заходу підозрюваному.

Суд відправив під цілодобовий домашній арешт колишнього начальника Головного управління Головного управління Міністерства доходів і зборів України в Автономній Республіці Крим Олександра Кондрашова, який п'ять років переховувався від слідства.

Таке рішення 7 травня ухвалив слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Тимур Хамзін, повідомляє «Слово і діло».

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, Кондрашов переховувався в Італії і повернувся до України лише після пандемії коронавірусу. За даними правоохоронців, підозрюваний наприкінці травня 2017 року виїхав з Україні і повернувся лише у квітні 2020 року.

Як встановило слідство, Кондрашов, перебуваючи на своїй посаді, входив в злочинну організацію. За версією органу досудового розслідування, діяльність злочинної організації до складу якої входили колишні вищі посадові особи держави та службові особи податкових органів, полягала у організації, упродовж 2010-2013 років, контрольованого ухилення від сплати податків приватними компаніями, які були платниками податку на додану вартість.

Внаслідок незаконних дій членів злочинної організації за період участі в ній Кондрашова Державною податковою інспекцією в структурі ГУ Міндоходів в Криму, безпідставно сформовані податкові зобов'язання з ПДВ, яким підтверджено незаконно використаний приватними компаніями реального сектору економіки податковий кредит (у розрізі районних податкових органів за місцем реєстрації «податкових ям»).

Такими діями державі спричинені збитки у виді ненадходження податків. Так ДПІ у Сімферополі такі збитки завдано ТОВ «Інвест-Транш», яке у період з травня по червень 2013 року безпідставно сформувало податкові зобов'язання на суму 190,31 млн грн, що призвело до втрат доходів бюджету держави на суму 369,53 млн грн, у тому числі від ненадходження ПДВ на суму 190,31 млн грн та від ненадходження податку на прибуток на суму 179,22 млн грн.

Тому Кондрашова підозрюють в участі в злочинній організації (частина 1 статті 255 Кримінального кодексу України) і вчиненні злочину злочинною організацією (ч. 4 ст. 28 ККУ), а також у зловживанні службовим становищем (ч. 2 ст. 364 ККУ). На думку слідства, підозра обґрунтована і тому просили відправити ексначальника ГУ Міндоходів в Криму під цілодобовий домашній арешт.

Адвокати заперечували, що підозра обґрунтована, але не були проти застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту із забороною залишати житло цілодобово. Вивчивши клопотання, суддя його частково задовольнив і відправив Кондрашова під цілодобовий домашній арешт. Також на нього поклали низку обов'язків: прибувати на першу вимогу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування зі свідками; не відвідувати органи Державної податкової служби без дозволу і здати на зберігання закордонні паспорти.

Нагадаємо, НАБУ і САП оновили підозру експершому заступнику секретаря Ради національної безпеки та оборони Олегу Гладковському. Також органи повідомили про підозру колишній керівниці «Укрмедпроєктбуду». Крім того, вони оголосили нові підозри у справі екснародного депутата Максима Микитася.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: